Huis kopen Overwaarde gebruiken Maximaal van overwaarde profiteren

Wat te doen met overwaarde op uw woning?

Auteur:
19-10-2022 (laatst bijgewerkt: 19-10-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

De huizenprijzen stijgen in snel tempo. Als u uw woning een aantal jaar geleden heeft gekocht, is de kans groot dat uw huis nu meer waard is dan toen u het kocht. U heeft dan waarschijnlijk overwaarde op uw woning. Met deze overwaarde kunt u verschillende dingen doen.

Hoe weet ik wat de overwaarde op mijn woning is?

De overwaarde op uw woning kunt u heel eenvoudig zelf berekenen. Daarvoor heeft u twee getallen nodig: de actuele waarde van uw woning en uw resterende hypotheekschuld. U trekt de hypotheekschuld af van de woningwaarde. Het positieve bedrag dat overblijft is de overwaarde van uw woning. Uw huis is dus meer waard dan u aan schuld heeft.

Komt u uit op een negatief bedrag? Dan heeft u een restschuld in plaats van overwaarde. Het huis staat dan ‘onder water’. Bij de verkoop moet u dan geld inbrengen om de hypotheek af te lossen.

Investeren van de overwaarde op uw woning

Met de overwaarde op uw huis kunt u investeren in de toekomst. Bijvoorbeeld door een opeet-hypotheek af te sluiten, die u later kunt gebruiken voor het aanvullen van uw pensioen of het maken van een wereldreis. Ook kunt u met de overwaarde een lening financieren voor de aanschaf van een tweede huis of appartement dat u gaat verhuren of schenkt aan uw kinderen.

Ook een goede investering voor de toekomst is het verbouwen van uw woning, verduurzamen of levensloopbestendig maken. Dit maakt uw huis meer waard als u het in de toekomst verkoopt.

Uitgeven van de overwaarde op uw woning

U kunt er ook voor kiezen nu te genieten van de overwaarde van de woning, bijvoorbeeld door een nieuwe auto te kopen, op reis te gaan of de opleiding van uw kind(eren) te betalen.

Overwaarde benutten zonder te verhuizen

Uiteraard kunt u ook gebruik maken van de overwaarde zonder uw huis te verkopen. Voor hypotheken zonder NHG-garantie rekent de hypotheekverstrekker een renteopslag die oploopt naarmate u meer hebt geleend ten opzichte van de woningwaarde.

Met de stijgende huizenprijzen en dus een toegenomen waarde van de woning bestaat de kans dat u voor een lagere hypotheekrente in aanmerking komt. Dit wordt ook wel rentekorting genoemd.

Wilt u weten hoeveel de overwaarde op uw woning bedraagt? Laat dan gratis en vrijblijvend een overwaarde check uitvoeren door een full-service makelaar bij u in de buurt. Een makelaar is specialist in huizen en kan u hierdoor tevens adviseren wat te doen met de overwaarde. Bijvoorbeeld om te investeren in een verbouwing of het kopen van een tweede huis.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe kan ik de overwaarde van mijn huis het beste investeren?

Hoe u de overwaarde van uw woning het beste investeert hangt af van uw situatie. Wilt u bijvoorbeeld een nieuwe woning kopen, dan kunt u de overwaarde op uw vorige huis gebruiken voor financiering van de nieuwe woning. Wilt u de overwaarde gebruiken zonder te verkopen, dan kunt u deze investeren in bijvoorbeeld een verbouwing om zo de waarde van de huidige woning te vermeerderen.

Wat doe ik met de overwaarde bij de verkoop van mijn huis

De overwaarde na verkoop van uw huis kunt u gebruiken voor de financiering van een nieuwe woning, of bijvoorbeeld de aanschaf van een auto. De mogelijkheden hangen af van uw situatie.

Hoe kan ik de overwaarde van mijn huis berekenen?

U kunt de overwaarde op uw woning zelf berekenen. U trekt de hypotheekschuld af van de actuele woningwaarde. Is de uitkomst positief, dan is de woning meer waard dan de openstaande schuld. Dit is de overwaarde.