Huis verkopen Huis verkopen door scheiding Uitkoopsom en advieskosten betalen

Partner uitkopen: wat zijn de kosten?

Auteur:
30-06-2022 (laatst bijgewerkt: 30-06-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Aan het uitkopen van uw partner zijn vaak hoge kosten verbonden. U betaalt de uitkoopsom en bijkomende kosten voor de hypotheekadviseur en notaris. Toch heeft uitkopen voordelen. Als u degene bent die de uitkoopsom betaalt, kunt u in het huis blijven wonen. Andersom levert uitkopen u een mooi bedrag op, waarmee u een nieuwe start kunt maken.

Hoeveel kost het om iemand uit te kopen?

Hoeveel het exact kost om uw ex-partner uit te kopen is afhankelijk van uw situatie. De taxatiewaarde van de woning en de hoogte van de restschuld bepalen de uitkoopsom. Die kan al snel oplopen tot duizenden of zelfs tienduizenden euro’s. Daarnaast zult u rekening moeten houden met kosten voor de hypotheekadviseur en notaris.

Wat als ik de kosten van uitkopen niet kan betalen?

Niet iedereen heeft de uitkoopsom zomaar achter de hand. Wilt u uw partner uitkopen maar heeft u onvoldoende financiële middelen? Dan kunt u daarover afspraken maken met de vertrekkende partner. Of u kiest voor het alternatief: de woning toch samen verkopen. Het rekenvoorbeeld hieronder laat zien hoe de berekening van de uitkoopsom (grofweg) werkt.

Rekenvoorbeeld partner uitkopen kosten

Stel, u bezit samen een woning ter waarde van €450.000. U heeft samen al €120.000 afgelost. Dat betekent dat de uitkoopsom uitkomt op €60.000. U heeft immers beide dat bedrag in het huis gestoken. Tel daarbij de advieskosten op, en u komt uit op een bedrag rond de €63.000 tot €65.000 euro.

Is verkopen goedkoper?

Misschien vraagt u zich af of het alternatief voor uitkopen, namelijk verkopen, goedkoper is. Het grote voordeel van de woning na een scheiding verkopen is dat u de uitkoopsom niet hoeft te betalen. Het nadeel is uiteraard dat u dan niet in het huis kunt blijven wonen.

Hoe kan u iemand uitkopen?

Als u de uitkoopsom kunt en wilt betalen, is uitkopen wellicht een mogelijkheid. Uw ex-partner moet daar uiteraard ook mee akkoord gaan. Hierover maakt u afspraken met uw ex-partner, samen met uw advocaat. Daarna kunt u uw hypotheekadviseur vragen om een berekening van de uitkoopsom. Ten slotte legt u dit vast bij de notaris.

Woningwaarde laten bepalen

Voor u een inschatting kunt maken van de uitkoopsom, dient u eerst te weten wat de actuele woningwaarde is. U kunt een taxateur inschakelen, maar u kunt er ook voor kiezen eerst een gratis waardebepaling te laten uitvoeren door een makelaar. Dit is een goede keuze als u zich eerst wilt oriënteren op uw mogelijkheden.

Veelgestelde vragen in het kort

Ben ik verplicht om mijn partner uit te kopen als ik in het huis wil blijven wonen?

Nee, officieel bent u niet verplicht om uw partner uit te kopen. Zelfs niet als u in het huis wilt blijven wonen. De ander moet na onderling overleg dan wel afzien van zijn of haar deel van de overwaarde.

Kan ik de hypotheek overnemen zonder dat uitkopen noodzakelijk is?

Hoewel uitkopen niet verplicht is, is het in de praktijk bijna altijd nodig. Vanwege de grote bedragen waar het om gaat, ziet de vertrekkende partner zelden af van het geld waar hij of zij recht of heeft. De kans dat u de hypotheek kunt overnemen zonder uitkopen is dan ook zeer klein.

Hoe hoog zijn de notariskosten bij het uitkopen van mijn partner?

Als uitkopende partner betaalt u doorgaans de notariskosten. Deze kosten vormen een relatief klein aandeel van de totale uitkoopsom. Houd rekening met een bedrag tussen de € 500 en € 2.000. Afgezien van de akte van verdeling zijn de meeste notariskosten aftrekbaar van de belasting.