Huis kopen Ik wil mijn eerste huis kopen Lening aanvragen bij de gemeente

Hoe kan ik een starterslening aanvragen?

Auteur:
19-10-2022 (laatst bijgewerkt: 25-05-2023)
Leestijd: 3-4 minuten

Wilt u uw eerste huis kopen, maar kunt u geen geschikte woning vinden met het maximale hypotheekbedrag? Wellicht komt u in aanmerking voor een starterslening als aanvulling op uw hypotheek.

Met deze lening, die wordt aangeboden door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn), is het voor u als starter op de woningmarkt vaak wel mogelijk een huis te krijgen dat past bij uw wensen.

Wat is een starterslening?

Een starterslening is een lening die u krijgt naast uw hypotheek om uw eerste huis te kopen. Vaak hebben starters niet genoeg geld of inkomen om voldoende hypotheek te krijgen voor een eerste koophuis.

Een starterslening overbrugt het verschil tussen de aankoopprijs van de woning en de maximale hypotheek die u kunt krijgen. Hierdoor wordt een koophuis ineens veel beter haalbaar. In de eerste drie jaar wordt de rente door de gemeente betaald en hoeft u ook niet af te lossen. Na deze drie jaar moet u zelf de rente betalen en aflossen.

Lukt dat financieel gezien niet? Dan kunt u een hertoetsing aanvragen. U betaalt dan de maandlasten die passen bij uw inkomen.

Hoe kan ik een starterslening aanvragen?

Een starterslening vraagt u aan bij de gemeente waarin het koophuis staat. Dit gaat via de website van de betreffende gemeente. In de meeste gevallen heeft u hiervoor een DigiD nodig. De gemeente stelt vast of u aan de basisvoorwaarden voldoet.

Als de gemeente heeft beoordeeld dat u aan de voorwaarden voldoet, ontvangt u een toewijzingsbrief. Vervolgens beoordeelt het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn), de initiator van de starterslening) uw financiële situatie.

U dient daarvoor verschillende documenten aan te leveren. Daarna ontvangt u van het SVn een offerte. Als u hiermee akkoord gaat ondertekend u de offerte. Met deze getekende offerte kunt u vervolgens de hypotheek voor uw eerste koopwoning aanvragen.

Is de hypotheekaanvraag akkoord? Dan worden beide aktes, dus die van de hypotheek en die van de starterslening, gepasseerd bij de notaris.

Kom ik in aanmerking voor een starterslening?

Als u in aanmerking wilt komen voor een starterslening, moet u aan verschillende basisvoorwaarden voldoen:

  • U koopt uw eerste woning
  • De gemeente waarin de woning staat biedt een starterslening
  • De hypotheek wordt afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
  • U heeft niet te veel eigen geld
  • U sluit geen andere leningen af voor de aankoop van de woning

Daarnaast heeft iedere gemeente een aantal aanvullen de voorwaarden. Deze kunnen per gemeente van elkaar verschillen.

Gaat u uw eerste huis kopen? Neem dan een aankoopmakelaar in de arm. Een aankoopmakelaar heeft de juiste kennis en ervaring, zodat u zeker weet dat u een goede prijs betaalt voor uw woning. Ook kan een makelaar u adviseren over een starterslening. Via ons kunt u gratis en vrijblijvend lokale full service makelaars vergelijken zodat u zeker weet dat u de beste keuze maakt.

Veelgestelde vragen in het kort

Wat is een starterslening?

Een starterslening is een aanvulling op uw hypotheek voor de aankoop van uw eerste koopwoning. De lening wordt verstrekt door de gemeente waarin de woning staat.

Wat zijn de voorwaarden voor een starterslening?

De voorwaarden voor een starterslening kunnen per gemeente verschillen. Er zijn drie basisvoorwaarden. Ten eerste moet de lening voor uw eerste koophuis gebruikt worden. Daarnaast moet er een NHG bij de hypotheek worden afgelosten. Ten slotte mag u niet te veel eigen geld hebben.

Is het nu een goed moment om een huis te kopen als starter?

Begin 2022 steeg de huizenprijs snel, net zoals de hypotheekrente. Sindsdien zette er een daling in. Het kan dus nu voordelig zijn een huis te kopen als starter, al is dit niet met zekerheid te zeggen door de onvoorspelbaarheid van de huizenmarkt. Een makelaar kan u hierin het beste adviseren.