Huis kopen Ik wil mijn eerste huis kopen Alles over de starterslening

Wat is een starterslening en hoe vraag ik deze aan?

Auteur:
19-10-2022 (laatst bijgewerkt: 27-01-2024)
Leestijd: 4-5 minuten

Bent u op zoek naar uw eerste koopwoning, maar kunt u als starter niet voldoende hypotheek krijgen om de woning van uw dromen te kopen? Wellicht komt u in aanmerking voor een starterslening. Deze lening kan u in 2024 helpen bij het financieren van uw eerste huis.

Met een starterslening overbrugt u het verschil tussen het aankoopbedrag van de woning en de maximale hypotheek die u kunt krijgen. Hierdoor krijgt u meer mogelijkheden voor de koop van een woning en ligt het huis van uw dromen ineens wel binnen bereik.

Wat is een starterslening

Een starterslening is een lening die u kunt aanvragen naast een hypotheek. U kunt een starterslening alleen aanvragen als het uw eerste koopwoning betreft. U bent dus een starter op de woningmarkt, vandaar de naam. Initiator van de starterslening is het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn).

Vaak hebben starters niet voldoende financiële middelen om hun eerste woning te kopen. De maximale hypotheek is dan te laag om de gewenste woning te kopen. Een starterslening overbrugt het verschil tussen de aankoopprijs van de woning en de maximale hypotheek die u kunt krijgen.

Wat moet ik doen om een starterslening te krijgen?

Als u een starterslening wilt in aanvulling op uw hypotheek, dan dient u dit aan te geven bij de gemeente waarin de koopwoning staat. In de meeste gevallen kan dit online. U heeft hiervoor een DigiD nodig.

Na uw verzoek kijkt de gemeente of u aan de basisvoorwaarden voldoet. Beoordeelt de gemeente dat u in aanmerking komt voor een starterslening, dan ontvangt u een toewijzingsbrief. Uw verzoek wordt doorgestuurd aan het SVn.

Het SVn vraagt u verschillende documenten aan te leveren, waarmee zij uw financiële situatie kunnen beoordelen. Vervolgens ontvangt u een offerte. Gaat u akkoord met deze offerte, dan ondertekent u deze.

Met de ondertekende offerte kunt u vervolgens de hypotheek voor uw eerste koophuis aanvragen. Voor beide leningen, dus de hypotheek en de starterslening, moet een akte gepasseerd worden bij de notaris. Dit wordt meestal in één keer gedaan.

Wat kost het aanvragen van een starterslening?

Het aanvragen van een starterslening kost rond de € 750. Dit bedrag is in 2024 fiscaal aftrekbaar.

Daarnaast betaalt u 0,6% van de hoofdsom van de lening aan NHG. Dit heet de borgtochtprovisie. Als u een starterslening van € 30.000 krijgt, is dit dus € 180.

De akte voor de starterslening moet gepasseerd worden bij de notaris. Hiervoor moet u notariskosten betalen, net zoals voor het passeren van de akte voor de hypotheek. Wat de kosten voor de passering zijn verschilt per notaris.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om een starterslening te krijgen?

De voorwaarden waaraan u moet voldoen om een starterslening te krijgen verschillen per gemeente. U doet er verstandig aan te vragen welke voorwaarden dit zijn voordat u een aanvraag indient. Er is een aantal basisvoorwaarden:

Of de gemeente waar uw koopwoning staat een starterslening aanbiedt, kunt u nakijken op de website van het SVn

Hoeveel starterslening kan ik krijgen?

Het bedrag dat u kunt krijgen aan starterslening verschilt per gemeente. Ook hangt het af van uw financiële situatie. Het maximale bedrag ligt rond de 20% van de aankoopkosten van de woning. Gemiddeld genomen ligt dit rond de € 30.000. Het werkelijke bedrag hangt dus af van de gemeente waarin de woning staat.

Wanneer moet ik mijn starterslening aflossen?

In de eerste drie jaar van de starterslening worden de rente en de aflossing betaald door de gemeente. U heeft dus in de eerste drie jaar geen maandlasten. Na deze drie jaar moet u de aflossing en rente zelf betalen.

Lukt dat financieel gezien niet, bijvoorbeeld omdat u niet voldoende inkomen heeft? Dan vraagt u een hertoetsing aan. U betaalt dan de maandlasten die passen bij uw financiële situatie.

Een starterslening loopt, net zoals een hypotheek, dertig jaar. U kunt de starterslening eerder aflossen als u dat wilt. Het aflossen van een starterslening is boetevrij.

Wat zijn de nadelen van een starterslening

Wilt u uw eerste huis kopen en daarvoor een starterslening aanvragen? Neem dan een aankoopmakelaar in de arm. Een aankoopmakelaar kan u adviseren over het aanvragen van een starterslening en onderhandelt voor u over een goede aankoopprijs van de woning.

Via ons gratis formulier kunt u vrijblijvend lokale full service aankoopmakelaars met elkaar vergelijken. Zo weet u zeker dat u de beste makelaar kiest en komt het huis van uw dromen binnen bereik.

Veelgestelde vragen in het kort

Wat is een SVn starterslening?

De afkorting SVn staat voor Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. De SVn is verantwoordelijk voor verstrekking van de starterslening. Na goedkeuring door de gemeente vraagt u bij de SVn een starterslening aan.

Hoe kan ik een starterslening aanvragen?

U kunt een starterslening aanvragen door een verzoek in te dienen bij de gemeente waarin de koopwoning staat. Op de website van de SVn ziet u of de betreffende gemeente een starterslening geeft. Na goedkeuring dient u de aanvraag voor de starterslening in bij de SVn.

Wat zijn de voorwaarden voor het krijgen van een starterslening?

Als u in aanmerking wilt komen voor een starterslening dient u aan verschillende voorwaarden te voldoen. Deze verschillen per gemeente. Er is een aantal basisvoorwaarden. Zo moet de lening aangevraagd worden voor uw eerste koophuis, moet de hypotheek NHG garantie hebben en mag u niet te veel eigen geld hebben.