Huis kopen Ik wil mijn eerste huis kopen De mogelijkheden en obstakels

Nu een huis kopen als starter: hoe doe je dat?

Auteur:
23-05-2022 (laatst bijgewerkt: 27-01-2024)
Leestijd: 3-4 minuten

Met een groot tekort aan woningen is nu een huis kopen als starter vaak niet eenvoudig. U heeft immers nog geen vermogen opgebouwd met behulp van een hypotheek. En u heeft geen woning die u kunt verkopen met overwaarde. Bovendien werkt de woningmarkt in 2024 niet mee.

De kans is groot dat u als starter wordt overboden door een koper die reeds een koophuis heeft. Bovendien moet u de kosten koper zelf financieren en is de concurrentie onder kopers groot, vooral in populaire gebieden. Nu een huis kopen als starter kan lastig zijn, maar het is niet onmogelijk. Met onderstaande tips maakt u mogelijk meer kans op een woning.

Huis kopen als starter: mogelijke obstakels

De meeste starters merken dat er weinig woningen in de laagste prijscategorieën beschikbaar zijn. Dat maakt het moeilijk nu een huis te kopen als starter. De kans is groot dat u als starter wordt overboden. Daarnaast moet u zelf spaargeld meebrengen om de kosten koper te kunnen betalen.

Als er veel concurrentie is moet u bovendien snel beslissen. U heeft vaak maar één bezichtigingsmogelijkheid voor u moet besluiten of u op de woning biedt. Dat brengt veel onzekerheid met zich mee. Veel mensen voelen zich onder druk gezet als zij nu een huis willen kopen als starter.

Als u zelf wilt overbieden moet u dit ook met eigen geld doen. U kunt het bedrag voor overbieden namelijk niet meefinancieren. Kortom, als u nu een huis wilt kopen als starter betreedt u een zeer schaarse markt. Daarbij moet u ook nog eens voldoende eigen geld meenemen. Als u nu als starter een huis wilt kopen, zonder partner, is de kans aanwezig dat u te weinig verdient om een hypotheek te kunnen krijgen.

Financiering voor starters

De uitdagingen die starters momenteel tegenkomen zitten dus voornamelijk in de financiering en het aantal beschikbare woningen. Er zijn echter wel manieren om die obstakels weg te nemen als u nu een huis wilt kopen als starter.

Wat betreft de financiering is het verstandig op tijd te starten met sparen en uw mogelijkheden op een rij te zetten. Wellicht kunnen ouders helpen met de financiering door hun overwaarde in te zetten, of kunt u een speciale lening voor starters afsluiten zoals de Starterslening van de SVn.

Aanbod voor starters in 2024

Aan het schaarse aanbod kunt u helaas weinig doen. U kunt wel overwegen in een minder populaire regio te zoeken. Of u zoekt op een originele manier naar een woning, bijvoorbeeld via uw netwerk. Tip: besteed dit uit door een lokale full-service aankoopmakelaar in de arm te nemen. Zo wordt nu een huis kopen als starter vaak iets eenvoudiger.

In de ideale situatie koopt u een woning nog voordat deze op de markt (of op Funda) komt te staan. Een onderhandse koop levert vaak voordeel op voor u als koper, zeker als u nu een huis wilt kopen als starter. U kunt dan in relatieve rust onderhandelen met de verkoper en u betaalt vaak minder.

Huis kopen in de Randstad

Als u nu een huis wilt kopen als starter in de Randstad komt u voor een nog grotere uitdaging te staan. Een huis kopen in Rotterdam als starter of in een andere grote stad lukt lang niet iedereen. U vergroot uw kansen door uw financiering tijdig te regelen en uw netwerk in te zetten.

Daarnaast kunt u gebruik maken van een aankoopmakelaar. Deze heeft een uitgebreid netwerk en kan u helpen om sneller en voordeliger aan een huis te komen. Wilt u nu een huis kopen als starter? Schakel dan de juiste aankoopmakelaar in. Gebruik de blauwe knop onderaan dit artikel om gratis en vrijblijvend een geschikte aankoopmakelaar te vinden bij u in de buurt.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe kan ik een huis kopen als starter?

U kunt altijd een huis kopen als starter. Zorg dat u voldoende spaargeld heeft voor de kosten koper en eventueel voor het overbieden. Zet daarnaast uw netwerk of een aankoopmakelaar in om sneller aan een woning te komen.

Is een huis kopen in Rotterdam als starter mogelijk?

Ja, een huis kopen in Rotterdam als starter is mogelijk. Wellicht is het lastig, maar met behulp van een aankoopmakelaar die de regio kent maakt u meer kans.

Hoe pak ik een huis kopen in Utrecht als starter aan?

Utrecht is een gewilde regio. Kijk of u onderhands een woning kunt kopen of kies ervoor een huis te kopen in Utrecht als starter samen met een aankoopmakelaar.