Huis kopen Ik wil mijn eerste huis kopen Extra geld vrijmaken voor financiering huis

Voorwaarden voor een starterslening (2024 update)

Auteur:
29-08-2022 (laatst bijgewerkt: 27-01-2024)
Leestijd: 3-4 minuten

U bent voor het eerst op zoek naar een eigen huis en heeft uw droomwoning gevonden. Maar de vraagprijs is net te hoog. Of misschien is het bedrag dat u aan hypotheek kunt krijgen net te laag om een geschikte woning te vinden. Vaak kunt u dan bij de gemeente een starterslening aanvragen om het bedrag voor de woning toch te kunnen betalen.

Wat is een starterslening

Een starterslening is een aanvullende lening op uw hypotheek. U kunt een starterslening alleen aanvragen voor uw eerste koophuis. De starterslening wordt verstrekt door de gemeente. Niet alle gemeenten bieden een dergelijke lening aan. Alleen als u aan bepaalde voorwaarden voldoet kunt u deze lening krijgen. Het aanvragen van een starterslening kost geld, meestal rond de € 750.

Wat zijn de voorwaarden voor een starterslening

De voorwaarden waaraan u moet voldoen, kunnen per gemeente verschillen. Er is een aantal basisvoorwaarden:

U hoeft geen vast contract te hebben voor een starterslening. Ook als zzp'er, ondernemer of flexwerker kunt u een lening krijgen. Zonder contract moet u wel meer administratie overdragen aan de geldverstrekker als u een hypotheek wilt aanvragen, bijvoorbeeld om een structureel voldoende inkomen aan te kunnen tonen.

Hoe kan ik een starterslening aanvragen

U kunt een starterslening aanvragen bij de gemeente. Neem daarvoor contact op met de gemeente waarin de koopwoning staat. Zij leggen u uit hoe u de aanvraag start en wat de voorwaarden zijn voor het aanvragen van een starterslening.

Kan ik een starterslening aanvragen als ik een BKR-registratie of schuld heb?

Als u elders al een lening of schuld heeft, dan wordt dit bedrag van het maximaal te lenen bedrag voor uw hypotheek afgetrokken. Dat betekent dat u dus minder kunt lenen. U kunt dit bedrag aanvullen met een starterslening.

Heeft u een BKR-registratie, dan komt u in de eerste vijf jaar na de registratie niet in aanmerking voor een hypotheek. En zonder hypotheek kunt u geen starterslening aanvragen.

Hoeveel kun je lenen met een starterslening?

Hoeveel u kunt lenen voor een starterslening, hangt af van de gemeente waarin de koopwoning staat. Iedere gemeente heeft eigen regels en voorwaarden voor het aanvragen van een starterslening. Gemiddeld kunt u uitgaan van rond de 20% van het bedrag dat voor de woning gevraagd wordt. Een starterslening heeft meestal een gemiddeld maximum van € 30.000.

Wilt u uw eerste huis kopen? Dan is het verstandig hierbij een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Een aankoopmakelaar heeft kennis en ervaring, die u helpt bij het goed onderhandelen over de woning. Via ons kunt u gratis en vrijblijvend lokale full-service makelaars vergelijken, zodat u zeker weet dat u de beste keuze maakt.

Veelgestelde vragen in het kort

Wat is een starterslening?

Een starterslening is een aanvullende lening op een hypotheek. Deze kunt u alleen aanvragen voor uw eerste koopwoning. Bovendien moet u voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Wanneer kom je in aanmerking voor een starterslening?

U komt in aanmerking voor een starterslening als u voldoet aan de voorwaarden van de gemeente waarin de koopwoning staat. Deze kunnen per gemeente verschillen. Er zijn basisvoorwaarden:

De lening moet aangevraagd worden voor uw eerste koopwoning

  • U sluit een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
  • U mag niet te veel eigen geld hebben

Hoe kun je een starterslening aanvragen?

Een starterslening vraagt u aan bij de gemeente waarin de koopwoning staat. Zij leggen u uit hoe de procedure verder gaat.