Huis kopen Ik wil mijn eerste huis kopen Huis financieren als Rotterdamse starter

Kan ik in Rotterdam een starterslening aanvragen?

Auteur:
16-07-2022 (laatst bijgewerkt: 27-01-2024)
Leestijd: 2-3 minuten

Als starter is het anno 2024 lastig om in een gewilde stad als Rotterdam uw eerste woning te kopen. De huizenprijzen zijn hoog en dat geldt daarmee ook voor de benodigde hypotheek. Zelfs met twee inkomens kan het rondkrijgen van de financiering hierdoor moeilijk zijn. Gelukkig is het mogelijk om in Rotterdam een starterlening aan te vragen als financieel steuntje in uw rug.

Rotterdam is een van de ruim 200 Nederlandse gemeenten waarin je als starter aanspraak kunt maken op een starterslening. De lening daadwerkelijk aanvragen kan via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Zij beheren het geld voor de gemeente en verzorgen ook administratieve taken waaronder het afhandelen van aanvragen voor de SVn Starterslening.

Wie kan een starterslening aanvragen?

De belangrijkste voorwaarde om een starterslening te kunnen aanvragen, is dat u uw eerste woning gaat kopen. Ook moet u hier zelf – al dan niet met een partner – in gaan wonen en jonger dan 35 jaar zijn, tenzij u vanuit een sociale huurwoning verhuist. Natuurlijk moet ook de gemeente waar u gaat wonen de starterslening aanbieden. Voor de gemeente Rotterdam is dat het geval.

Een andere eis is dat u een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit betekent dat de maximale koopsom van de woning onder de NHG-grens dient te liggen, die in 2024 is vastgesteld op € 435.000.

Als starter in Rotterdam kunt u een starterslening van maximaal € 30.000 ontvangen. Dit bedrag mag bovendien niet meer dan 20% bedragen van de totale koopsom met hierbij opgeteld de kosten koper. Eventueel eigen vermogen van boven de € 50.000 (voor een alleenstaande) moet u inzetten voor de aankoop van de woning.

Hoe vraag ik een starterslening in Rotterdam aan?

Een starterslening in Rotterdam aanvragen doet u zoals gezegd via het SVn. U hebt hiervoor wel een toewijzingsbrief nodig, die u kunt aanvragen op de website van de gemeente Rotterdam. Het afsluiten van de lening kost eenmalig € 750.

Een van de voordelen van de starterslening is dat u de eerste 3 jaar geen rente en aflossing betaalt. De rente wordt voor u betaald door de gemeente Rotterdam. De rente heeft een looptijd van 30 jaar en met de aflossing begint u pas na 3 jaar.

Duizelt het u van alle informatie over het kopen en financieren van uw huis? Laat u in uw zoektocht dan ondersteunen door een ervaren Rotterdamse full-service makelaar. Een goede lokale aankoopmakelaar weet exact of u een starterslening in Rotterdam kunt aanvragen en hoe u hier met maximale bedrag kunt uithalen. Direct de beste makelaar vinden als starter? Vergelijk hier gratis aankoopmakelaars.

 

Veelgestelde vragen in het kort

Kan ik als starter een huis kopen in Rotterdam?

Ook als starter kunt u een huis kopen in Rotterdam. De huizenprijzen zijn hoog en dat geldt hierdoor ook voor de kosten van een hypotheek. Met een starterslening wordt het iets gemakkelijker om de koop te kunnen financieren.

Hoe helpt een starterslening om mijn eerste huis te kopen?

Een starterslening helpt u om uw eerste huis te kopen doordat u een aanvullende hypothecaire lening afsluit. Hiermee dicht u het gat tussen de aankoopsom van uw huis en de reguliere hypotheek. Ook kunt u de starterslening gebruiken om de kosten koper te betalen.

Hoe werkt een SVn starterslening?

De SVn starterslening werkt als volgt. U vraagt bij de gemeente Rotterdam een toewijzingsbrief aan. Hiermee kunt u de starterslening bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) afsluiten. U kunt de lening alleen aanvragen wanneer u uw eerste huis koopt en er zelf in gaat wonen.