Huis kopen Ik wil mijn eerste huis kopen Kosten koper financieren als starter

SVn Starterslening: wat is mogelijk in 2024?

Auteur:
14-07-2022 (laatst bijgewerkt: 27-01-2024)
Leestijd: 2-3 minuten

Om een huis te kopen, sluiten de meeste mensen een hypotheek af. Maar een hypotheek dekt niet alle kosten. U heeft ook eigen geld nodig om de kosten koper te kunnen betalen. Deze kunnen niet met de hypotheek meegefinancierd worden. Denk hierbij aan de kosten voor de notaris, makelaar, taxateur, hypotheekadviseur en overdrachtsbelasting.

Heeft u te weinig eigen geld om deze kosten te betalen? In sommige gemeenten kunt u hiervoor als starter een SVn Starterslening afsluiten. U kunt deze starterslening gebruiken om uw eerste hypotheek op een verantwoorde manier aan te vullen als uw inkomen te laag is om een geschikt huis te kunnen kopen.

Wat is de SVn Starterslening en hoe vraag ik deze aan?

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) beheert voor gemeenten en andere overheden  fondsen voor volkshuisvesting. Hierbij verstrekt het SVn onder meer de starterslening; een bijzondere hypothecaire lening die u kunt gebruiken om uw eerste woning te kopen. U sluit de lening af naast een reguliere hypothecaire lening bij een bank.

Net als bij een reguliere hypotheek vormt uw huis het onderpand voor de starterslening. De lening heeft een looptijd van 30 jaar. De eerste 15 jaar staat de rente vast en hierna wordt de rente voor de laatste 15 jaar vastgesteld. Het afsluiten van de SVn Starterslening kost in 2024 eenmalig € 750.

Met de starterslening heeft u de eerste 3 jaar geen maandlasten. Het aflossen begint dus pas na 3 jaar, wanneer u rente en aflossing gaat betalen. Lukt dat niet, dan kunt u een hertoetsing aanvragen. Na 30 jaar moet de hele lening zijn afbetaald. Dit kan ook door aan het eind het restbedrag in één keer over te maken.

Voorwaarden SVn Starterslening: kom ik in aanmerking?

Op de website van uw gemeente of die van het SVn kunt u nagaan of u in aanmerking komt voor de starterslening. Ongeveer 200 gemeenten bieden deze lening aan. Vraag een toewijzingsbrief aan bij de gemeente waar u een woning koopt. Hiermee kunt u de SVn Starterslening aanvragen op de website van het SVn.

Bij uw aanvraag moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het de eerste woning zijn die u koopt en moet u er zelf gaan wonen. Ook mag u niet teveel eigen vermogen hebben (€ 50.000 voor een alleenstaande) en sluit u een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie. Elke gemeente hanteert daarnaast een eigen maximale koopsom. Op de website van uw gemeente kunt u de precieze voorwaarden vinden.

Een huis kopen doet u niet elke dag. De ondersteuning van een professional kan hierbij heel welkom zijn. Zeker wanneer u de woning financiert met een hypotheek of de SVn starterslening. Een goede aankoopmakelaar weet precies waar u op moet letten bij de aankoop en financiering van een huis. Hier vergelijkt u de beste aankoopmakelaars bij u in de buurt.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe kan ik een starterslening aanvragen?

Een starterslening aanvragen kan door bij uw gemeente een toewijzingsbrief aan te vragen. Daarmee kunt u bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting de starterslening afsluiten.

Wat zijn de voorwaarden voor een starterslening?

De belangrijkste voorwaarde voor een starterslening is dat u uw eerste huis koopt en hier zelf in gaat wonen. U mag als alleenstaande niet meer dan € 50.000 eigen vermogen hebben. Ook moet u een reguliere hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie.

Kan ik een starterslening in Rotterdam aanvragen?

U kunt in Rotterdam een starterslening aanvragen. Er doen ongeveer 200 gemeenten mee aan de SVn Starterslening. Rotterdam is één van die gemeenten. De lening aanvragen doet u bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.