Huis kopen Hoeveel eigen geld heb ik nodig? Uw overwaarde investeren

Kun je een tweede huis kopen zonder eigen geld?

Auteur:
16-04-2022 (laatst bijgewerkt: 19-10-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Vroeger was het mogelijk een woning te kopen zonder eigen spaargeld in te leggen. Tegenwoordig is dat niet meer mogelijk, niet bij de aankoop van een eerste woning, maar ook niet bij de koop van een tweede huis. Zonder eigen geld is het niet mogelijk een huis te kopen.

Bij aankoop van een eerste woning moet u de kosten koper zelf financieren. Als u een tweede huis wilt kopen en daarvoor een hypotheek aanvraagt, moet u minstens 20 tot 30% van de aankoopsom zelf financieren. Dat betekent dat een tweede huis zonder eigen geld niet mogelijk is.

Hypotheek voor tweede huis afsluiten

Ook als u ervoor kiest een tweede huis te kopen en een hypotheek af te sluiten, moet u goed opletten. Zo verstrekken veel banken een lening voor maximaal 70 tot 80% van de aankoopwaarde. U financiert de rest, plus de kosten koper, zelf.

Toch een tweede huis zonder kopen zonder eigen geld? Dan moet u het deel dat niet gedekt wordt door de hypotheek elders lenen, bijvoorbeeld via een persoonlijke lening. U moet hiervoor wel voldoende draagkracht hebben. U moet immers beide hypotheken plus persoonlijke lening kunnen betalen.

Tweede huis kopen zonder eigen geld: overwaarde gebruiken

Hoewel een tweede huis kopen zonder eigen geld dus eigenlijk niet mogelijk is, zijn er wel opties voor financiering. Zo kunt u de overwaarde uit uw eerste woning opnemen om de aankoop van een tweede huis te bekostigen. Voorwaarde is wel dat er sprake is van voldoende overwaarde. Dit is een goede optie als u uw tweede huis wilt kopen zonder eigen (spaar)geld in te zetten.

Bovendien moet uw hypotheekverstrekker akkoord gaan met het opnemen van de overwaarde. Wilt u uw 2e huis kopen met overwaarde uit uw eerste woning? Neem dan altijd eerst contact op met uw bank en/of hypotheekadviseur. Deze kunnen berekenen hoeveel spaargeld u eventueel nog nodig heeft om een tweede huis te kopen.

Bijzondere regelingen

Het kopen van een tweede woning is niet hetzelfde als het kopen van een eerste huis. Zo betaalt u over een tweede woning waarin u niet zelf gaat wonen altijd het hoge tarief overdrachtsbelasting (8%). Daarnaast moet u een verhuurhypotheek afsluiten als u uw tweede huis wilt verhuren. U kunt ook geen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek bij het kopen van een tweede huis.

Met deze informatie kunt u wel relatief eenvoudig uitrekenen hoeveel spaargeld u nodig heeft om een tweede huis te kopen. Wilt u een 2e huis kopen? Schakel dan een aankoopmakelaar in voor advies of doe direct onze gratis overwaarde check.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoeveel spaargeld heb je nodig om een tweede huis te kopen?

U moet minstens 20 tot 30% van de aankoopprijs zelf financieren. Dit bedrag moet u betalen met uw spaargeld, zodat u een tweede huis kunt kopen.

Een huis kopen zonder eigen geld, hoe doe je dat?

Helaas is een huis kopen zonder eigen geld tegenwoordig niet mogelijk. U kunt de kosten koper niet meer meefinancieren bij het afsluiten van een hypotheek. Bij een tweede woning moet u sowieso een deel zelf bekostigen, ook al sluit u een hypotheek af.

Ik wil een 2e huis kopen. Waar begin ik?

Inventariseer uw wensen voor een 2e huis en ga na of het financieel haalbaar is om een 2e huis te kopen. Daarna kunt u in gesprek gaan met een hypotheekadviseur en/of aankoopmakelaar.