Huis verkopen Huis verkopen door scheiding Wie heeft recht op de woning bij een scheiding?

Verlies ik mijn rechten als ik het huis verlaat?

Auteur:
29-11-2022 (laatst bijgewerkt: 29-11-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Bij een echtscheiding kan het ingewikkeld worden wanneer het op de woning aankomt. Wie is eigenaar of hoofdhuurder? Wie wil of moet in het huis blijven wonen? Wat betekent dat financieel? Ook de vraag of u uw rechten verliest wanneer u het huis verlaat kan opdoemen. Dat loopt meestal wel los, maar toch moet u wel voorzichtig zijn met het voor langere tijd verlaten van het huis.

Wat als ik het huis verlaat?

Wanneer één van de twee partners eigenaar is van de woning is de situatie niet ingewikkeld. De andere partner moet het huis verlaten. Vaak echter zijn beide partners eigenaar van de woning, bijvoorbeeld door te zijn getrouwd in gemeenschap van goederen.

Wanneer u beiden eigenaar bent van de woning moet meestal de rechter een uitspraak doen over wie in het huis mag blijven wonen. U verliest uw eigendomsrecht niet door het verlaten van de woning. Wel kunt u uw woonrecht kwijt raken. Blijft uw ex-partner lang alleen in het huis wonen, dan kunt u niet zomaar terugkomen, ook niet als eigenaar.

Wie heeft het meeste recht op de woning bij een scheiding?

Bent u beiden eigenaar van de woning en wilt u allebei in de woning blijven wonen, dan moet de rechter bepalen wie in het huis mag blijven wonen. De rechter laat daarbij alles meewegen, zoals of er kinderen betrokken zijn en bij wie die blijven wonen. Wie van de beide partners kan de hypotheek betalen en wie eventueel niet. Werkt u in de plaats waar het huis staat? Ook dat kan meewegen.

Kunt u allebei de hypotheek niet in uw eentje betalen? Dan zit er niets anders op dan het huis te verkopen. Tijdens de echtscheidingsprocedure en tot zes maanden na de echtscheiding kan één van de partners nog in het huis blijven wonen. Komt u er niet uit wie dat moet worden, dan kan de rechter via een voorlopige voorziening een beslissing nemen.

Wat als uw ex het huis niet wil verlaten?

Is uw ex in de woning blijven wonen gedurende de echtscheidingsprocedure en heeft de rechter beslist dat u er daarna mag blijven wonen? Dan moet uw ex binnen zes maanden na de scheiding het huis verlaten. Gebeurt dat niet, dan kunt u de rechter vragen uw ex te dwingen. Het is belangrijk dat u dit alles via een rechter regelt om te voorkomen dat u uw rechten verliest door het verlaten van de woning.

Het is in alle gevallen het prettigst wanneer u met uw ex overeenstemming kunt bereiken over alle zaken rond de scheiding. Om goed te kunnen overleggen over de beslissingen rond het huis, is het belangrijk om exact te weten wat uw huis op dat moment waard is. Een gratis waardebepaling kan dan uitkomst bieden. U kunt die gratis en vrijblijvend aanvragen via onze website.

Veelgestelde vragen in het kort

Wat doe ik wanneer ik ga scheiden en een koophuis heb?

Wanneer u gaat scheiden en een koophuis hebt moet u bepalen of u de enige eigenaar bent. Is dat het geval dan kunt u in het huis blijven wonen. Kunt u dat niet betalen, dan moet het huis verkocht worden.

Wat moet ik doen wanneer ik wil scheiden, maar geen woning heb?

Wanneer u wilt scheiden maar geen woning hebt, dan kunt u in overleg met uw ex-partner nog een tijdje in het huis blijven wonen. Lukt dat niet, dan moet u op zoek naar tijdelijke woonruimte totdat duidelijk is wie definitief in de gezamenlijke woning kan blijven.

Mijn ex wil het huis niet verlaten, wat nu?

Wanneer uw ex het huis niet wil verlaten, dan kunt u via een advocaat aan de rechter vragen om uw ex te dwingen het huis te verlaten. De rechter legt een dwangsom op voor elke dag dat uw ex-partner nog in het huis blijft.