Ik ga scheiden en woon in een koophuis: wat nu?
Auteur:
Loes Dekker
29-11-2022 (laatst bijgewerkt: 29-11-2022)
Leestijd: 2-3 minuten
Gaat u scheiden en woont u in een koophuis? Dan gaat het huis na de scheiding naar de eigenaar. Bent u samen eigenaar, dan moet u beslissen wie er in het huis blijft wonen of u moet de woning verkopen.
Meestal is degene die het huis kocht de eigenaar, maar dat is niet altijd zo. Uw partner kan bijvoorbeeld mede-eigenaar zijn geworden door met u te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te zijn gegaan.
Scheiden met koophuis: wie is de eigenaar?
In de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsafspraken kunnen afspraken zijn opgenomen over wie eigenaar is van de woning en wie er na een scheiding in het koophuis mag blijven wonen. Wanneer u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, bent u sowieso beiden eigenaar van de woning.
Bent u niet in gemeenschap van goederen getrouwd of u hebt helemaal niets vastgelegd, dan is degene die het huis kocht de eigenaar. Bij beperkte gemeenschap van goederen is het huis van allebei wanneer het tijdens het huwelijk door één van beide partners is gekocht.
Uw ex uitkopen bij een scheiding
Bent u eruit wie in de woning blijft wonen, dan moeten het huis en de hypotheek op zijn of haar naam gezet worden. Hiervoor moet u tevens toestemming van de bank hebben, omdat duidelijk moet zijn dat de blijvende partner de hypotheek kan betalen. Heeft de woning overwaarde, dan moet de vertrekkende partner worden uitgekocht. U betaalt dan de helft van de overwaarde aan de vertrekker. Bij onderwaarde is het precies andersom.
U kunt altijd andere afspraken maken. Het is verstandig dat te doen in overleg met een advocaat en een makelaar. Zij kunnen u goed adviseren over de gevolgen van uw beslissingen. De afspraken die u maakt moet u vastleggen in een echtscheidingsconvenant. Om te weten waar u over praat is het verstandig de makelaar te vragen een gratis waardebepaling van het huis te doen. U kunt dat op deze pagina gemakkelijk regelen.
Wanneer u uw partner niet kunt uitkopen of u wilt om een andere reden het huis niet verkopen, dan kunt u zelf afspraken maken. Over wie in het huis blijft wonen, tegen welke vergoeding en hoe lang. Er is veel mogelijk wanneer u de afspraken maar goed vastlegt.
Verlies ik mijn rechten wanneer ik het huis verlaat?
Wanneer u het huis verlaat tijdens de echtscheidingsprocedure, dan verliest u niet meteen al uw rechten. Bent u eigenaar van het huis, dan blijft u dat. U kunt wel uw woonrecht verliezen wanneer u voor langere tijd het huis verlaat. U kunt dan niet zomaar terugkomen, ook niet wanneer u eigenaar bent.
Anderzijds kunt u ook niet zomaar op straat gezet worden. Bent u beiden eigenaar en komt u er met uw ex-partner niet uit wie er na het scheiden in het koophuis mag blijven, dan kan een advocaat aan de rechter vragen hier uitspraak over te doen. De rechter weegt de belangen van beide partners zorgvuldig af.
Veelgestelde vragen in het kort
Ik wil scheiden, maar heb geen woning, wat doe ik nu?
Mijn ex uitkopen, hoe gaat dat?
U kunt uw ex uitkopen door de helft van de overwaarde van het huis aan uw ex te betalen. U betaalt dan voortaan de hypotheek en bent eigenaar van het huis.
Verlies ik mijn rechten als ik het huis verlaat?