Huis verkopen De vraagprijs bepalen Krijg de beste prijs voor uw woning

Wat is het verschil tussen richtprijs en vraagprijs?

Auteur:
28-03-2022 (laatst bijgewerkt: 26-01-2024)
Leestijd: 3-4 minuten

Bij het verkopen van uw woning wilt u het liefst de beste prijs voor uw woning. Hanteert u dan een richtprijs of een vraagprijs? En wat is het verschil tussen een richtprijs en een vraagprijs? Het is goed om te weten met welke prijzen u kunt werken voor u de vraagprijs van uw woning gaat bepalen.

Het verschil tussen de richtprijs en vraagprijs zit in een belangrijk detail. Bij een vraagprijs spreekt u af dat de koper die dat bedrag biedt, de woning in principe krijgt. Een richtprijs laat echter zien aan welke prijs u denkt. De koper is altijd vrij om te bieden wat hij of zij wil, maar bij een richtprijs hanteert u geen prijsplafond.

Voordeel van een richtprijs

Het verschil tussen de richtprijs en vraagprijs leidt ertoe dat u bij een richtprijs niet vastzit aan een minimumbedrag. Let op: u bent nooit verplicht om de woning te verkopen aan de hoogste bieder. Als een koper de vraagprijs biedt, kan deze echter wel verwachten dat u direct akkoord gaat. Let hierop bij het onderhandelen, zodat u niet te snel akkoord gaat met het bod op uw woning.

Bij een richtprijs kunt u de biedingen van potentiële kopers rustig afwachten. U heeft immers geen minimale vraagprijs afgesproken. Mogelijk bieden zij veel hoger dan u had verwacht. Let wel, hoe lager u de richtprijs instelt, hoe meer interesse u kunt verwachten. Het kan tegelijkertijd ook langer duren voor u de woning verkoopt.

Richtprijs bepalen bij verkoop

Zet nooit te laag in bij het bepalen van de richtprijs, maar ook niet te hoog. In dat laatste geval moet u wellicht te lang wachten op kopers. Dit hangt ook af van de populariteit van uw regio. Verwacht u weinig interesse? Dan kan een lage richtprijs sneller resultaat opleveren.

Het gemiddeld verschil tussen de vraagprijs en verkoopprijs (landelijk) ligt in 2024 op 4%. De koper betaalt dan 4% meer dan de vraagprijs. Dit verschilt sterk per regio. Het verschil tussen richtprijs en vraagprijs is lastiger vast te stellen. Doorgaans hanteert een verkoper óf een richtprijs, óf een vraagprijs.

Minimale vraagprijs

Bovenstaande wil niet zeggen dat een richtprijs dé manier is om de prijs van uw woning vast te stellen. Het verschil tussen richtprijs en vraagprijs hoeft niet altijd voordelig uit te vallen wanneer u kiest voor een richtprijs. Ook een vaste of minimumvraagprijs heeft voordelen.

Soms hanteren verkopers een vanaf-prijs. U vermeldt dan expliciet dat u biedingen onder dat bedrag niet in overweging neemt. Dat helpt om lage biedingen te voorkomen. Let er wel op dat een vanaf-prijs nooit de prijs is die u voor de woning wilt hebben. U stelt een vanaf-prijs vast, waarbij u verwacht dat potentiële kopers hoger bieden.

Advies van de makelaar

Houd bij het vaststellen van een vanaf-prijs in gedachten met welk verkoopresultaat u tevreden bent. Weet u niet zeker of het verschil tussen richtprijs en vraagprijs relevant is voor uw situatie? Of wilt u weten of een vaste vraagprijs zinvol is bij de verkoop van uw woning? Dan kan een verkoopmakelaar u helpen.

Een full-service makelaar uit uw regio weet precies welke woningen wel en niet snel worden verkocht. Hij of zij kan een inschatting maken en u adviseren over het hanteren van een richtprijs of vraagprijs. Ook behoefte aan gratis verkoopadvies? Ga dan naar onze Verkoopadvies Pagina en neem contact op met een makelaar uit uw regio.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe kun je het beste de vraagprijs van een woning bepalen?

De vraagprijs van een woning bepalen kunt u zelf doen, op basis van vergelijkbare woningen die recent bij u in de wijk verkocht zijn. Een verkoopmakelaar kan u vaak nog beter helpen de vraagprijs zeer exact te bepalen.

Wat is het gemiddeld verschil tussen de vraagprijs en verkoopprijs?

Het gemiddeld verschil tussen de vraagprijs en verkoopprijs was in 2021 5%. De koper betaalt uiteindelijk dus 5% meer dan de vraagprijs.

Kan de koper altijd onderhandelen over de vraagprijs van een woning?

Ja, ook als u een vaste vraagprijs hanteert kan de koper onderhandelen over de vraagprijs van uw woning. U hoeft hier echter niet op in te gaan als u dat niet wilt.