Huis verkopen De vraagprijs bepalen Uitleg verschillen

Wat is het verschil tussen taxatie en vraagprijs?

Auteur:
22-01-2022 (laatst bijgewerkt: 08-02-2023)
Leestijd: 2-3 minuten

Sommige mensen denken dat de taxatiewaarde en de vraagprijs van een woning overeenkomen. Dat kan, maar het hoeft niet. Er zit wel degelijk verschil tussen taxatie en vraagprijs, en die is zowel van belang voor de koper als de verkoper.

De taxatie wordt uitgevoerd door een erkend taxateur. Deze bekijkt een woning en stelt vast wat de taxatiewaarde is van de woning. De kopende partij moet altijd een taxatie laten uitvoeren om een hypotheek te kunnen krijgen. De vraagprijs staat los van de taxatie. De verkoper bepaalt zelf hoeveel hij of zij voor de woning vraagt.

Als verkoper kunt u de vraagprijs vaststellen aan de hand van een taxatie of waardebepaling, maar dat hoeft niet. Alleen de kopende partij is verplicht een taxatie uit te laten voeren. De vraagprijs is altijd aan de verkoper, en die kan dus veel hoger liggen dan de taxatie. Er kunnen tienduizenden euro’s verschil zitten tussen het bedrag dat uit de taxatie volgt, en de vraagprijs.

Taxatie en financiering

Belangrijk om te weten over het verschil tussen de taxatie en de vraagprijs, is dat de kopende partij een hypotheek kan krijgen ter hoogte van de taxatiewaarde van de woning. Is een woning getaxeerd op €325.000? Dan kan de koper een hypotheek krijgen ter waarde van dat bedrag. De koper moet het taxatierapport indienen bij de hypotheekverstrekker.

Vraagt u meer dan de taxatiewaarde? Of heeft de koper ervoor gekozen meer te bieden dan de taxatiewaarde? Dan zal de koper het verschil tussen de taxatie en de vraagprijs zelf moeten overbruggen, met eigen (spaar)geld.  

Belangrijk voor koper én verkoper

Als u in een populaire stad of regio woont is de kans groot dat u (veel) meer kunt krijgen voor uw huis dan de prijs die uit de taxatie volgt. U kunt de vraagprijs dan met enkele duizenden of tienduizenden euro’s verhogen. Let er wel op dat de koper het verschil tussen taxatie en vraagprijs wel moet kunnen financieren.

Als het verschil tussen taxatie en vraagprijs erg groot is, loopt u als verkoper het risico dat de koper dit niet kan bekostigen. De koper zal dan bieden onder voorbehoud van financiering. U moet dan hopen dat de koper de financiering rond krijgt.

Desondanks zijn er steeds meer mensen die het verschil tussen taxatie en vraagprijs goed kunnen betalen. Zij kunnen de overwaarde uit hun eigen huis hiervoor gebruiken, of hebben voldoende gespaard. Overleg met uw verkoopmakelaar wat de beste aanpak is voor het bepalen van de vraagprijs van uw woning.

Waarde laten bepalen

Bent u benieuwd of er veel verschil zit tussen de prijs die uit de taxatie volgt, en de gewenste vraagprijs? U kunt het verschil tussen taxatie en vraagprijs eenvoudig en voordelig vaststellen door een waardebepaling uit te laten voeren.

U laat een erkend makelaar uw woning opnemen, waaruit een waardebepaling volgt. Dit is geen officiële taxatie, maar het resultaat geeft u een goed beeld van de taxatiewaarde. Op basis hiervan kunt u uw vraagprijs baseren. Wilt u een waardebepaling aanvragen? Dat doet u gratis via onze Waardebepaling Pagina.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe kun je het beste de vraagprijs van een woning bepalen?

U kunt de vraagprijs van een woning laten bepalen door een taxateur of makelaar. Voor een taxatie betaalt u enkele honderden euro’s, waar een waardebepaling ook gratis kan worden uitgevoerd.

Wat is de gemiddelde vraagprijs per m2 in Nederland?

De gemiddelde vraagprijs per m2 in Nederland ligt in 2023 op circa €3.100 per m2. Dit verschilt uiteraard sterk per stad en regio.

Wat is belangrijker: de WOZ-waarde versus de vraagprijs?

De WOZ-waarde versus de vraagprijs: er zit wel degelijk verschil in. De WOZ-waarde is de waarde die uw gemeente aanhoudt voor het bepalen van de gemeentelijke belastingen. De vraagprijs wordt bepaald door de verkopende partij, en valt bijna altijd (veel) hoger uit.