Huis kopen Bouwkundige keuring en taxatie Mogelijkheden om de koop te ontbinden

Waarom is voorbehoud bouwkundige keuring verstandig?

Auteur:
05-08-2022 (laatst bijgewerkt: 05-08-2022)
Leestijd: 4-5 minuten

U heeft een prachtig huis gezien en bent dadelijk verkocht. Dit moet gewoon uw huis worden. U ziet de rozen in de tuin, de grote ramen die natuurlijk licht naar binnen laten en de extra slaapkamer die u altijd al wilde hebben.

Maar u bent geen expert. Wat als u verborgen gebreken over het hoofd ziet, en in uw enthousiasme geen oog heeft voor achterstallig onderhoud? Dan kunt u na de koop van de woning nog voor een flinke financiële verrassing staan. Daarom is het verstandig de koop af te sluiten met voorbehoud bouwkundige keuring.

Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring is een rapport waarin de staat van de woning beschreven wordt. Het rapport wordt opgesteld door een onafhankelijk keuringsbureau. In het rapport staan de bouwkundige gebreken van het huis. Daarbij wordt vermeld wat het gaat kosten om deze te repareren.

Ook staat er in of de reparaties op korte termijn gedaan moeten worden of nog even kunnen wachten. Voor een bouwkundige keuring wordt meestal rond de € 350 gevraagd.

Wat is voorbehoud bouwkundige keuring?

Het voorbehoud voor het uitvoeren van een bouwkundige keuring betekent dat u als koper een bouwkundige keuring laat uitvoeren. Dit doet u na een overeenstemming te hebben bereikt over de koop van een woning. Komen uit deze keuring zaken naar voren die invloed hebben op de koop van de woning, dan kunt u de koop kosteloos en zonder boete ontbinden.

Dit kan als de kosten voor de reparaties boven een bepaald bedrag uitkomen. Blijven ze onder een bepaald bedrag, dan gaat de koop door. Dit bedrag wordt van te voren afgesproken. Hoeveel financiële ruimte heeft u, wilt en kunt u eventueel bijlenen en wat heeft u over voor het renoveren en repareren? Dat maakt onderdeel uit van de keuze voor het af te spreken bedrag.

Afzien van voorbehoud bouwkundige keuring

In het koopcontract blijft de clausule over het voorbehoud bouwkundige keuring staan. Ziet u af van een bouwkundige keuring, dan ziet u dus af van uw wettelijke onderzoeksplicht. De clausule wordt dan in het contract doorgestreept. Deze wordt niet verwijderd, zodat u later altijd kunt zien dat er wel een clausule was, maar hier geen gebruik van is gemaakt.

Waar wordt naar gekeken bij een bouwkundige keurig?

Waar naar gekeken wordt bij een bouwkundige keuring hangt af van de opdracht van u als koper. U kunt bijvoorbeeld aangeven de hele woning te keuren, maar ook delen daarvan. Bij een volledige keuring wordt onder meer gekeken naar de volgende punten.

Verder wordt gekeken naar de CV installatie, elektrische installatie en het sanitair. Dit zijn visuele keuringen. Daarnaast wordt de onderhoudsstaat van de woning bekeken, zoals die van de keuken, badkamer en woonkamer. Ook wordt bepaald of er een risico is op koolmonoxide, of er asbest in de woning aanwezig is en of de waterleidingen van lood zijn. Er zal nooit in een woning gebroken worden voor het opstellen van een rapport. Alleen de visueel waarneembare elementen worden bekeken.

Waarom bieden met voorbehoud bouwkundige keuring?

U bent (waarschijnlijk) geen expert op het gebied van bouwkundige elementen in een woning. Ook kunt u niet alles zien als u een rondleiding door de woning krijgt. Dan kan het dus zijn dat u bepaalde gebreken of gebrekkig onderhoud over het hoofd ziet. Om te voorkomen dat u later voor financiële uitdagingen komt te staan voor de reparatie van deze gebreken is een bouwkundige keuring raadzaam.

Moet ik het bod verlagen na de bouwkundige keuring?

Als er uit het bouwkundig rapport komt dat er veel achterstallig onderhoud en verborgen gebreken zijn, kunt u met de verkoper in overleg gaan. De gebreken op het rapport zijn een feit, en de volgende koper zal hier ook tegen aan lopen. Is de verkoper bereid de prijs van het huis te verlagen zodat de koop door kan gaan en u geld over houdt voor de renovatie of een bouwdepot aan kunt vragen?

Wilt u niet voor onverwachte financiële verrassingen komen te staan na de koop van een huis? Neem dan een aankoopmakelaar mee naar de bezichtiging van de woning. Een makelaar kan weliswaar niet alle verborgen gebreken zien, maar heeft dankzij jarenlange ervaring wel een goede kijk op de algehele staat van onderhoud van een woning. Daarmee voorkomt u een te hoog bod of wellicht een grote teleurstelling na de bouwkundige keuring.

Vergelijk hier lokale aankoopmakelaars bij u in de buurt op kwaliteit en kosten.

Veelgestelde vragen in het kort

Wat is een voorbehoud bouwkundige keuring?

Een voorbehoud bouwkundige keuring is een clausule in het koopcontract van een woning. Als blijkt dat uit de keuring zaken naar voren komen die invloed hebben op de koop van de woning, zoals verborgen gebreken en achterstallig onderhoud, en deze komen boven het afgesproken bedrag uit, dan kunt u de koop kosteloos en zonder boete ontbinden.

Welk bedrag moet ik afspreken bij een voorbehoud bouwkundige keuring?

Het bedrag bij een voorbehoud bouwkundige keuring wordt vooraf afgesproken. De hoogte van het bedrag kan in overleg met bijvoorbeeld de verkoopmakelaar worden vastgelegd. Komen de kosten voor reparaties en onderhoud (bijvoorbeeld wegens asbest, betonrot, funderingsproblemen of een vochtige kruipruimte) boven dit bedrag, dan kunt u als koper zonder gevolgen afzien van de aankoop.

Moet ik mijn bod verlagen na een bouwkundige keuring?

Als blijkt dat er veel gebreken aan een woning zijn, er veel achterstallig onderhoud gedaan moet worden en het bedrag van de keuring boven het met de koper afgesproken bedrag uitkomt, dan kunt u het bod op de woning verlagen in overeenstemming met het bedrag op de keuring.