Huis kopen Wat is de meerwaarde van een aankoopmakelaar? Dit maakt een makelaar zijn kosten waard

Wat zijn de voordelen van een aankoopmakelaar?

Auteur:
30-12-2021 (laatst bijgewerkt: 06-10-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

U overweegt een aankoopmakelaar in te schakelen omdat u een huis wilt kopen. Maar de kosten schrikken u af. Is een aankoopmakelaar die prijs wel waard? Klopt het dat er voordelen zitten aan een aankoopmakelaar? Ja, er zitten zeker voordelen aan een aankoopmakelaar. U bepaalt echter altijd zelf of u in zee gaat met een aankoopmakelaar.

Ondanks de voordelen die een aankoopmakelaar met zich meebrengt, is het dus niet verplicht een makelaar in te schakelen bij de aankoop van een huis. Er zijn wel situaties waarin het inschakelen van een aankoopmakelaar veel voordelen heeft. U heeft bijvoorbeeld nooit eerder een huis gekocht, u bent niet goed op de hoogte van de woningmarkt of u zoekt in een zeer populaire regio.

Deskundig advies over uw woning

De aankoopmakelaar gaat mee naar bezichtigingen. Tijdens de bezichtiging kan hij of zij u meer vertellen over de staat van de woning. Zo kan de makelaar u zelfs behoeden voor een miskoop, omdat er bijvoorbeeld grote bouwkundige gebreken aanwezig zijn.

Daarnaast zitten er meer voordelen aan de aankoopmakelaar in deze fase van het aankoopproces. Zo kan een NVM aankoopmakelaar u ook vertellen welke mogelijkheden er zijn voor verduurzaming. Misschien wilt u een duurzame woning kopen of een oud huis verduurzamen. Uw makelaar kan u vertellen of dat mogelijk is, en welke kosten daar ruwweg bij komen kijken.

Daarnaast helpt de makelaar u bij het bieden en regelt hij of zij alle afspraken. U bent daardoor minder tijd kwijt aan het zoeken naar een woning. Veel mensen vinden het ook prettig dat de makelaar voor hen biedt. Dat levert vaak veel minder stress op. Ten slotte weet een aankoopmakelaar alles over het aanbod. Met een aankoopmakelaar is het makkelijker onderhands een huis te kopen, voordat het bijvoorbeeld op Funda staat.

Woning kopen zonder makelaar

Omdat u niet verplicht bent een aankoopmakelaar in de arm te nemen, kunt u ook zelf de aankoop regelen. U regelt dan zelf de bezichtigingen en u brengt uw bod uit. Als u ervaring heeft met het kopen van een woning kan dat goed gaan. U profiteert dan alleen niet van de voordelen die een aankoopmakelaar doorgaans heeft.

De voordelen van een woning kopen zonder aankoopmakelaar zitten eigenlijk alleen in de kosten. Als u geen aankoopmakelaar inschakelt hoeft u ook de makelaarskosten niet te betalen. Let er wel op dat een makelaar vaak scherper kan onderhandelen. Daardoor is het goed mogelijk dat die voordelen wegvallen. Uw aankoopmakelaar verdient zichzelf dan gewoon terug.

Uw regionale aankoopmakelaar

Kies bij voorkeur voor een aankoopmakelaar bij u uit de buurt. Zo profiteert u optimaal van zijn of haar kennis over uw stad of wijk. Vooral als u in een populaire regio zoekt heeft het veel voordelen een regionale aankoopmakelaar in te schakelen. Hij of zij weet precies welke prijzen er geboden worden en welke woningen er op de markt komen.

Bent u op zoek naar een regionale aankoopmakelaar die u kan helpen bij de aankoop van uw volgende woning? Oriënteer u dan eens op de mogelijkheden. Vraag eenvoudig meerdere offertes op bij geschikte makelaars. Gebruik onze tool om aankoopmakelaars te vergelijken en vind uw ideale makelaar in een handomdraai.

Veelgestelde vragen in het kort

Wat doet een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar doet er doorgaans alles aan om u te ontzorgen. Hij of zij regelt afspraken, gaat mee naar bezichtigingen, geeft u advies en helpt u met bieden.

Wat is beter, wel of geen aankoopmakelaar inschakelen?

Of u wel of geen aankoopmakelaar wilt inschakelen is aan u. Als u ervaring heeft met de huizenmarkt kunt u zelf een huis kopen. Heeft u nog nooit een huis gekocht of heeft u weinig tijd? Dan is het slim wél een aankoopmakelaar in te schakelen.

Kan ik een huis kopen voordat het op Funda staat?

Ja, u kunt een huis kopen voordat het op Funda staat. U koopt dan onderhands. Hiervoor heeft u wel de juiste contacten nodig, bijvoorbeeld die van een aankoopmakelaar.