Huis verkopen Woningwaarde verhogen Opbrengst verhuurd huis bij verkoop

Wat is de waarde van een woning in verhuurde staat?

Auteur:
29-06-2022 (laatst bijgewerkt: 29-06-2022)
Leestijd: 3-4 minuten

Door een gratis waardebepaling of taxatie weet u hoeveel uw woning waard is. Maar als u de woning verhuurt heeft dat impact op de woningwaarde. Als u een waardebepaling of taxatie wilt laten uitvoeren voor een woning in verhuurde staat, zal de waarde waarschijnlijk lager uitvallen.

De waarde van een woning in verhuurde staat is lager omdat de koper het huurcontract met de huurder moet overnemen. De koper mag de huurder niet zomaar uit de woning zetten en kan dus niet zelf in de woning gaan wonen. De waarde van uw woning in verhuurde staat valt daardoor lager uit.

Invloed van verhuur op woningwaarde

Vraagt u zich af: hoeveel is mijn woning waard? En verhuurt u de woning momenteel? Dan kunt u net zoals bij een niet-verhuurde woning uw huis laten taxeren. De invloed van verhuur op de woningwaarde is relatief groot.

Het verschil tussen de waarde van een niet-verhuurde woning en de waarde van een woning in verhuurde staat kan oplopen tot enkele tienduizenden euro’s. Immers: hoe hoger de huuropbrengst is, hoe meer uw woning waard is. Andersom geldt dit ook. Belangrijk om te weten als u uw verhuurde huis wilt verkopen of wilt gaan verhuren. 

Waarde woning in verhuurde staat berekenen

U kunt de waarde van uw woning in verhuurde staat berekenen. Hiervoor heeft u de WOZ-waarde nodig en de jaarlijkse huuropbrengst. U deelt de jaarlijkse huuropbrengst door de WOZ-waarde. Hieruit komt de zogeheten leegwaarderatio. Uit de leegstandsratio komt een percentage voort.

De waarde van uw woning in verhuurde staat is dit percentage van de WOZ-waarde. Heeft u de WOZ-waarde niet bij de hand? U kunt de WOZ-waarde opvragen bij uw gemeente of het WOZ-waardeloket.

Rekenvoorbeeld waarde verhuurde woning

In dit rekenvoorbeeld wordt duidelijk hoe de leegwaarderatio 2022 werkt. Stel, u verhuurt een woning met een WOZ-waarde van €325.000 en de jaarlijkse huuropbrengst is €21.000. Dan volgt de volgende leegwaarderatio: €21.000/€325.000 = 7%. In onderstaande tabel ziet u de leegwaarderatio 2022 met bijbehorende percentages. 

Verhouding jaarlijkse huurprijs t.o.v. WOZ-waarde

Leegwaarderatio (percentage x WOZ-waarde = waarde verhuurde woning)

0-1%

45% 

1-2% 

51% 

2-3%

56%

3-4% 

62% 

4-5% 

67% 

5-6% 

73% 

6-7% 

78% 

7%> 

85% 

Met een leegwaarderatio van 7% is uw woning dus ongeveer 85% van de WOZ-waarde waard: €276.250.

Waardebepaling aanvragen

Lukt het niet om de waarde van uw woning in verhuurde staat te berekenen? Of wilt u advies over de verkoop van uw woning in verhuurde staat? Dan is het slim een verkoopmakelaar in te schakelen. Deze kan u adviseren over de juiste stappen en een gratis waardebepaling uitvoeren.

De waarde van uw woning in verhuurde staat is lager dan die van uw woning zonder huurder. Toch kan het lonen om uw verhuurde woning te verkopen. Laat geheel vrijblijvend een gratis waardebepaling uitvoeren door een makelaar via dit handige formulier.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoeveel is mijn woning waard als ik deze verhuur?

Uw woning is circa 45% tot 85% van de WOZ-waarde waard in verhuurde toestand. Hoeveel uw woning waard is, is afhankelijk van de jaarlijkse huuropbrengst.

Waar kan ik de WOZ-waarde van mijn woning opvragen?

U kunt de WOZ-waarde van uw woning opvragen bij uw gemeente of het WOZ-waardeloket.

Wat wordt bedoeld met de leegwaarderatio 2022?

De leegwaarderatio 2022 is een getal dat u kunt gebruiken om uit te rekenen hoeveel uw verhuurde woning in 2022 waard is.