Huis verkopen Huis verkopen na erfenis Opbrengst bij verkoop uit een erfenis

Waardebepaling huis bij erfenis: dit moet u weten

Auteur:
29-06-2022 (laatst bijgewerkt: 29-06-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Stel, u erft een woning waarop een hypotheek rust. In die situatie vragen veel mensen zich af wat zij moeten doen. Is het verstandig de erfenis te aanvaarden of te verwerpen? En waarom komt een waardebepaling van een huis bij een erfenis goed van pas?

Met een waardebepaling van een huis dat bij een erfenis is inbegrepen, bereidt u zich goed voor op de afhandeling ervan. U weet wat de woning waard is bij verkoop en u uitrekenen wat u aan de verkoop overhoudt. Wanneer u een woning erft is een waardebepaling van het huis dat bij uw erfenis zit eigenlijk onmisbaar.

Denkt u dat u de hypotheek op de geërfde woning niet kunt opbrengen? Dan is het aan te raden de erfenis beneficiair te aanvaarden. Dat betekent dat u de schuld op de woning niet hoeft te vereffenen met eigen middelen. Daarvoor gebruikt u de middelen uit de erfenis. Ook dan is een waardebepaling handig. Zo weet u direct of en hoeveel schuld er nog op de woning rust na verkoop.

Huis verkopen met meerdere erfgenamen

Het komt vaak voor dat erfgenamen samen een woning erven. In dat geval kunt u meerdere dingen doen. Als u zelf in de woning wilt gaan wonen zult u de andere erfgenamen moeten uitkopen. Wilt u liever de woning verkopen en verdelen? Dan moet u overeenstemming bereiken met de andere erfgenamen.

De andere erfgenamen uitkopen is dus alleen relevant als één van de erfgenamen de woning wil behouden. Wat u ook doet, een waardebepaling van het huis bij de erfenis met erfgenamen is altijd handig. U weet dan voor welk bedrag u de andere erfgenamen kunt uitkopen. Of u weet hoeveel u aan de verkoop van de woning overhoudt indien u besluit samen te verkopen.

Enige erfgenaam

Andere erfgenamen uitkopen is uiteraard niet nodig als u de enige erfgenaam bent. In dit geval kunt u de woning aanhouden om er zelf in te gaan wonen of om het huis te verhuren. Ga dan wel na of er nog hypotheek op de woning zit. Die moet u bij het aanvaarden van de erfenis vervolgens maandelijks voldoen.

Wilt u als enige erfgenaam de woning verkopen? Vraag dan een waardebepaling voor huis uit de erfenis aan. Dat is de eerste stap richting de verkoop van de woning. Zorg daarbij dat u informatie heeft over de hypotheek zodat u weet wat verkoop u oplevert.

Waardebepaling aanvragen voor huis bij een erfenis

Het erven van een huis kan veel werk met zich meebrengen. Denk aan het uitkopen van andere erfgenamen, het overnemen van de hypotheek of gezamenlijke verkoop. Welke route u ook bewandelt, kies voor een gratis waardebepaling van de woning die u bij de erfenis krijgt.

Een makelaar kan een gratis waardebepaling uitvoeren. De makelaar kijkt dan naar de waarde van het huis dat bij de erfenis in zit. In tegenstelling tot een taxatie door een taxateur is deze waardebepaling gratis. Vraag vandaag nog een gratis waardebepaling aan voor een huis bij een erfenis.

Veelgestelde vragen in het kort

Waarom zou ik een waardebepaling voor een woning uit een erfenis aanvragen?

Met een waardebepaling van een woning bij een erfenis weet u direct hoeveel de woning opbrengt op de woningmarkt. Handig om te weten voor de verkoop van de woning of het uitkopen van andere erfgenamen.

Wanneer is het slim om een erfenis beneficiair te aanvaarden?

Als u vermoedt dat de overledene schulden heeft, is het handig de erfenis beneficiair te aanvaarden. Dan hoeft u de schulden niet te betalen met eigen geld.

Hoe kan ik andere erfgenamen uitkopen als ik een huis erf?

Andere erfgenamen uitkopen is mogelijk door hen elk hun aandeel van de woningwaarde uit te betalen. Het gaat dan om de woningwaarde minus de hypotheekschuld.