Huis verkopen Huis verkopen na erfenis Een goed beeld van de huiswaarde

Waardebepaling woning bij erfenis: nut of noodzaak?

Auteur:
29-05-2022 (laatst bijgewerkt: 29-06-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Wanneer u een woning erft en u de erfenis moet delen met meerdere erfgenamen, moet u vastleggen hoe u de erfenis verdeelt. Doorgaans gebeurt dit via een gelijke verdeling. Bent u bijvoorbeeld met vier erfgenamen? Dan ontvangt elke erfgenaam doorgaans 25% van de waarde, tenzij het testament anders bepaalt.

Bent u benieuwd hoeveel u precies erft? Dan kan het handig zijn een waardebepaling van de woning te laten uitvoeren voor u de erfenis verdeelt. Een taxateur of makelaar kan u vertellen hoeveel de woning op dit moment oplevert, en of er sprake is van overwaarde op het huis uit de erfenis. Op basis van de waardebepaling kunt u vervolgens samen beslissen of u de woning uit de erfenis verkoopt.

Verdeling bij meerdere erfgenamen

Als er meerdere erfgenamen in het spel zijn, moet u bij de notaris een akte van verdeling op laten stellen. Hierin staat precies hoeveel elke erfgenaam ontvangt. Als u door middel van een waardebepaling de waarde van de woning uit de erfenis heeft laten vaststellen, kunt u hier een goede inschatting van maken.

U weet dan ook meteen of er sprake is van overwaarde op het huis uit de erfenis. Uiteindelijk moet de daadwerkelijke verkoop uitwijzen hoeveel de woning oplevert. De waardebepaling van de woning bij erfenis is slechts een indicatie, bijvoorbeeld voor de vraagprijs bij verkoop.

Houd er wel rekening mee dat u na ontvangst van de erfenis en verkoop van de woning erfbelasting moet betalen. De hoogte van de erfenis en uw relatie tot de overledene bepalen hoe hoog die erfbelasting precies is, niet de waardebepaling van de woning uit uw erfenis. De Belastingdienst gaat bij vastgoed altijd uit van de WOZ-waarde.

Hoogte erfbelasting berekenen

Zodra u weet hoeveel u precies erft, kunt u de hoogte van de erfbelasting berekenen. De waardebepaling van de woning uit de erfenis is hierbij slechts deels van belang. De Belastingdienst kijkt namelijk naar de WOZ-waarde van de woning in het jaar waarin u de woning erft. De hoogte van de WOZ-waarde is het uitgangspunt voor het berekenen van de hoogte van de erfenis (m.b.t. de geërfde woning).

De WOZ-waarde valt doorgaans lager uit dan de marktwaarde. Vraag wel altijd de WOZ-waarde op bij uw gemeente en vergelijk deze met de taxatie- of marktwaarde. Denkt u dat de WOZ-waarde te hoog is? Dan kunt u bezwaar indienen bij de gemeente. Dat levert mogelijk een lager bedrag aan te betalen erfbelasting op.

U hoeft geen rekening te houden met de inkomstenbelasting als u een huis erft. Uw erfenis, waarbij u een huis erft, heeft geen invloed op de hoogte van de inkomstenbelasting. Alleen als u de woning verkoopt en uw vermogen stijgt, betaalt u mogelijk meer vermogensbelasting. Dat kan voorkomen als er veel overwaarde op het huis uit de erfenis zit.

Waardebepaling aanvragen

Moet u binnenkort een woning uit een erfenis verdelen? Of erft u in uw eentje een woning en wilt u deze verkopen? Dan is het verstandig een waardebepaling aan te vragen. Een erkend makelaar kan de waarde van de woning uit de erfenis gratis voor u inventariseren.

Handig, want zo zit u nergens aan vast en komt u niet voor hoge kosten te staan. Dit in tegenstelling tot een taxatie, waar u al snel €500 of meer aan kwijt bent. Vraag via deze pagina eenvoudig een gratis en vrijblijvende waardebepaling voor de woning in uw erfenis aan.

Veelgestelde vragen in het kort

Wanneer laat ik een waardebepaling van een huis bij een erfenis uitvoeren?

U kunt op elk moment een waardebepaling van een huis uit een erfenis laten uitvoeren. Dit doet u doorgaans wel voor u de woning te koop zet. De waardebepaling kan u helpen een besluit te nemen over de woning: verkopen of niet?

In mijn erfenis zit een huis. Betaal ik daar inkomstenbelasting over?

Nee, u betaalt geen inkomstenbelasting over een huis in een erfenis. U geeft de erfenis en het erven van het huis wel op bij de aangifte inkomstenbelasting. De Belastingdienst heft mogelijk wel vermogens- en erfbelasting over de erfenis.

Zit de overwaarde op een huis standaard in een erfenis?

Als de overledene een huis nalaat en er sprake is van overwaarde zal deze onderdeel zijn van de erfenis, tenzij de overledene anders heeft laten vastleggen in zijn of haar testament.