Huis verkopen Tarieven kosten & courtages Inzicht in percentages

Wat is de makelaarsprovisie bij verkoop van mijn huis?

Auteur:
10-08-2021 (laatst bijgewerkt: 03-10-2021)
Leestijd: 2-3 minuten

De meeste makelaars in Nederland werken op basis van provisie, vaak courtage genoemd. Dit betekent dat zij een makelaarsprovisie krijgen wanneer zij de woning voor u verkopen. Dit is een onderdeel van de totale makelaarskosten, en is tegelijkertijd vaak het leeuwendeel van de uiteindelijke prijs die aan de makelaar betaald wordt.

Makelaarsprovisie vergelijken

De makelaars in Nederland zijn vrij om hun eigen prijzen te bepalen. Dit betekent dat de verschillen erg op kunnen lopen. De makelaarsprovisie ligt vaak tussen de 1% en 2%, maar verkoopmakelaars rekenen vaak scherpere tarieven om zo meer klanten binnen te halen. De makelaarsprovisie is het grootste gedeelte van het kostenplaatje. Het andere deel, de opstartkosten, bedraagt vaak een paar honderd euro. Aangezien de provisie een percentage is van de uiteindelijke verkoopprijs, vallen deze kosten vaak veel hoger uit.

Verkoopt u uw huis voor €350.000,- via een makelaar met een provisie van 1%, dan betekent dit een provisie van €3.500,-. Verkoopt u hetzelfde huis bij een makelaar met een provisie van 2%, dan bedraagt de provisie maar liefst €7.000,-. Dit zijn grote verschillen die het zeker de moeite waard maken om de tarieven van de makelaars te vergelijken.

Wanneer betaal ik de makelaarsprovisie?

De opstartkosten moeten vooraf betaald worden. Bij de makelaarsprovisie is dit niet het geval. Deze kosten zijn ook niet bekend wanneer de definitieve verkoopprijs nog niet bekend is. Daarom wordt makelaarsprovisie alleen betaald wanneer uw huis verkocht wordt via de makelaar. Het is een zogeheten no cure no pay kostenpost. Wordt het huis niet via de makelaar verkocht, dan betaalt u dus ook geen makelaarsprovisie.

Overigens betaalt u de makelaarsprovisie in de meeste gevallen feitelijk niet. De kosten voor de makelaar worden bij de notaris ingehouden op het verkoopbedrag. De makelaarsprovisie wordt dus via de notaris overgemaakt naar de makelaar, dit doet u niet zelf.

Makelaarsprovisie vergelijken op de offertes

Het is verstandig om de makelaars te vergelijken op basis van de provisie die zij rekenen. Zeker wanneer u ook de diensten ernaast zet die aangeboden worden voor dit tarief. De makelaars vermelden echter de makelaarsprovisie of courtage niet op de website omdat zij u liever persoonlijk willen overtuigen. Wilt u in alle rust de mogelijkheden doornemen? Vul dan vandaag nog uw eisen en gegevens in bij VerkoopmakelaarOffertes.nl. Wij sturen de gegevens door naar 4 makelaars bij u in de buurt, die u op korte termijn voorzien van hun offertes. Zo kunt u direct vergelijken en de verkoop van uw huis gaan plannen.