Huis verkopen Energielabel regelen Uw woningwaarde verhogen

Hoe kun je je energielabel verbeteren?

Auteur:
28-03-2022 (laatst bijgewerkt: 28-09-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Gaat u uw woning binnenkort verkopen en zoekt u naar manieren om uw woning in waarde te laten toenemen? Kijk dan eens naar het energielabel van uw huis. Door uw energielabel te verbeteren creëert u een duurzamere woning én kunt u een hogere prijs voor uw woning vragen.

Als u al een definitief energielabel heeft, vindt u in het rapport van de energieadviseur terug hoe u de woning verder kunt verduurzamen. Heeft u nog geen energielabel? Laat u dan adviseren door een duurzaamheidsadviseur of energieadviseur.

Let op: als u voor de verduurzaming een definitief energielabel aanvraagt en zodanig renoveert dat het label hoger uitvalt, moet u opnieuw een definitief energielabel aanvragen. Dit brengt altijd kosten met zich mee. Het energielabel is tien jaar geldig.

Hogere woningwaarde

Het energielabel verbeteren is voordelig voor u als woningeigenaar. U profiteert van een duurzamere woning, maar ook van een hogere woningwaarde. Het energielabel verbeteren verhoogt de waarde van uw woning. Elke stap omhoog kan de waarde met €10.000 of meer verhogen.

Wilt u uw energielabel verbeteren om de woningwaarde te verhogen? Zet dan de kosten en baten op een rij. Uiteindelijk wilt u immers winst maken op uw investering. Investeer in verduurzaming die u kunt terugverdienen bij de verkoop van uw woning. Een duurzaamheidsadviseur kan u hierbij helpen.

Duurzamere woning

Het andere voordeel van het energielabel verbeteren is dat u als bewoner van een prettiger en voordeligere woning geniet. Uw energiekosten gaan omlaag als u investeert in uw energielabel. Zo kunt u uw energielabel verbeteren door te kiezen voor dubbel glas, vloer-, gevel-, of dakisolatie, of zonnepanelen.

Uw energielabel verbeteren kost geld. Controleer daarom goed hoeveel u bespaart met diverse verbeteringen. Zo kunt u uitrekenen hoe snel u uw investering terugverdient. Zonnepanelen installeren kan uw energielabel flink verbeteren, maar het duurt ook jaren voor u deze investering heeft terugverdiend.

Nieuw energielabel aanvragen

Heeft u al verduurzamingswerkzaamheden uitgevoerd en wilt u weten of uw energielabel hoger uitvalt? Maak dan een afspraak met een energieadviseur. Deze kan uw woning opnemen en een nieuw energielabel uitbrengen. Goed om te weten: sinds 2021 is een energielabel verplicht bij de verkoop van een woning of bedrijfspand.

Wilt u zich eerst oriënteren voor u een nieuw energielabel aanvraagt? Of wilt u weten hoe u uw energielabel kunt verbeteren? Neem ook dan contact op met een energieadviseur. Dat doet u bijvoorbeeld via het Centraal Register Techniek.

Veelgestelde vragen in het kort

Vanaf wanneer is het energielabel verplicht?

Het energielabel is verplicht sinds 2021. U moet sinds 1 januari 2021 over een definitief energielabel beschikken als u uw woning verkoopt.

Wanneer moet ik een definitief energielabel aanvragen?

U moet een definitief energielabel aanvragen als u uw woning wilt verkopen, tenzij u al een geldig label heeft. Dat geldt dus alleen als u geen energielabel of een voorlopig label heeft.

Hoe lang is een energielabel geldig?