Huis verkopen Naar de notaris Notariskosten bij verkoop woning

Wat kost een huis verkopen via een notaris?

Auteur:
25-05-2023 (laatst bijgewerkt: 25-05-2023)
Leestijd: 2-3 minuten

Bij de verkoop van een woning komt veel kijken. U moet veel regelen en beslissen, ook als u ervoor kiest een verkoopmakelaar in te schakelen. Dat laatste is vaak de moeite waard, omdat de kosten zichzelf terugverdienen. Wellicht bent u benieuwd of er meer kosten verbonden zijn aan de verkoop van een woning. Bijvoorbeeld: wat kost het om een huis te verkopen via een notaris?

Voor u als koper zijn de kosten van een huis verkopen via een notaris vaak nul. Dat kan als u uw woning verkoopt, waarbij u afspreekt dat de kosten voor de koper zijn. De kopende partij kiest dan een notaris en betaalt alle notariskosten.

Tarieven: wat kost het om een huis te verkopen via de notaris?

Als u uw woning ‘kosten koper’ heeft verkocht, zal de koper de kosten van het huis verkopen via de notaris betalen. Dat kost de koper ongeveer € 250 tot € 600. Alleen als u zelf nog zaken bij de notaris moet regelen (bijvoorbeeld rondom uw eigen hypotheek) zult u wel kosten maken bij de notaris.

In uitzonderlijke gevallen komt het voor dat de verkoper de kosten voor de notaris betaalt. Dat kan als u in het koopcontract laat opnemen dat de kosten voor de verkoper zijn. U betaalt dan de hierboven genoemde notariskosten. In dat geval kost een huis verkopen via de notaris u waarschijnlijk enkele honderden euro’s.

In het geval dat u wél de kosten voor de notaris betaalt, loont het om enkele offertes op te vragen. Doorgaans geldt: wie betaalt, bepaalt. U bepaalt in dat geval welke notaris u kiest. Als de koper betaalt, heeft die de eerste keus.

Heeft u een notaris nodig bij de verkoop van een huis?

In principe heeft u altijd een notaris nodig bij de verkoop van een woning. Er is namelijk niemand anders bevoegd om de akte van levering op te stellen en het huis officieel over te dragen aan de koper. U komt dus niet onder het gebruik van een notaris uit, maar de afspraak neemt slechts een uur in beslag.

Het kost u bovendien niets. U hoeft de notaris niet zelf te betalen als u uw woning onder de voorwaarden ‘kosten koper’ heeft verkocht. De kopende partij betaalt immers. 

Kosten bij verkoop woning

Kortom, wat kost een huis verkopen via de notaris? In principe kost het u als verkoper niets, tenzij u anders heeft afgesproken met de koper. De enige kosten die u waarschijnlijk maakt, zijn die voor het inschakelen van een verkoopmakelaar. Kies daarbij altijd voor een erkende verkoopmakelaar met voordelige tarieven. Vergelijk de kosten van makelaars bij u in de buurt eenvoudig via deze tool.

Veelgestelde vragen in het kort

Verkoop ik mijn huis via de makelaar of de notaris?

Het verkopen van uw huis verloopt altijd via de makelaar. De notaris regelt alle juridische zaken rondom de verkoop.

Hoeveel kost een notaris bij de verkoop van mijn huis?

Meestal kost een huis verkopen via de notaris tussen de € 250 en € 600. Die kosten zijn bijna altijd voor de kopende partij. Als u een akte van levering gaat tekenen en de overdracht van het huis via de notaris regelt, hoeft u daar als verkopende partij niet voor te betalen.

Hoelang duurt de uitbetaling van de notaris na verkoop?

Hoelang de uitbetaling van de notaris duurt na verkoop van uw huis, hangt onder meer af van het moment waarop u de akte van levering heeft getekend. Na het tekenmoment controleert de notaris of de woning vrij is van beslagen, hypotheken of inschrijvingen. Als dit het geval is, ontvangt u uw geld binnen enkele (werk)dagen.