Huis verkopen Naar de notaris Betrokken partijen bij verkoop

Huis verkopen: via de makelaar of notaris?

Auteur:
14-07-2022 (laatst bijgewerkt: 14-07-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Wie voor het eerst een huis verkoopt krijgt te maken met meerdere partijen. Denk aan een makelaar en een notaris. Een bezoek aan de notaris is verplicht. Het in de arm nemen van een makelaar is optioneel. Vraagt u zich af: mijn huis verkopen, doe ik dat via de makelaar of notaris?

Het korte antwoord is: een huis verkopen doet u zelf of via de makelaar. Hierin heeft u een vrije keuze. De notaris regelt de juridische zaken rondom de verkoop. Hier laat u een leveringsakte en mogelijk ook een hypotheekakte opstellen. Bij de (ver)koop van een woning heeft u altijd een notaris nodig. Dat geldt niet voor de (verkoop)makelaar.

De goedkoopste optie

Het is mogelijk om uw huis zelf te verkopen, zonder makelaar. Uw huis verkopen zonder een notaris in te schakelen, kan helaas niet. Sommige mensen kiezen er wel voor hun huis te verkopen zonder makelaar om te besparen op makelaarskosten. Een full-service makelaar rekent al snel €1.250 tot €2.500 aan makelaarskosten, of enkele procenten courtage.

Wilt u uw huis verkopen zonder makelaar? Dan moet u alles zelf regelen, van promotie tot onderhandeling. Twijfelt u of u uw huis wilt verkopen via de makelaar of notaris? Verkoop uw woning alleen zelf als u hier ervaring mee heeft. Doorgaans verdient een goede makelaar zichzelf terug door zijn of haar kennis van zaken.

Verplichte kosten (koper)

Kosten besparen op de notaris doet u door vooraf offertes op te vragen. Let op: bij de verkoop van uw woning bent u zelf geen notariskosten kwijt aan de verkoop. Wel aan de koop van een nieuwe woning. U moet immers ook langs de notaris voor een leveringsakte en hypotheekakte voor uw nieuwe woning.

Als verkoper heeft u dus weinig van doen met de vraag of u uw huis moet verkopen via makelaar of notaris. Als koper wel. Want wie kiest de notaris bij de verkoop van een huis? En wie betaalt de kosten van het kadaster? Normaal gesproken komen deze kosten koper altijd voor rekening van de koper. Dus, de koper kiest de notaris en betaalt deze.

Hoeveel kost een notaris bij de verkoop van een huis?

Een notaris kost u bij de verkoop van uw huis niets als u afspreekt dat de koper de kosten koper betaalt. Het maakt in dit geval alleen uit of u ervoor kiest het huis te verkopen via een verkoopmakelaar. De makelaarskosten betaalt u namelijk wél zelf als verkoper.

Dat geldt niet voor de notaris, tenzij u zelf een nieuwe woning koopt en een leverings- en hypotheekakte nodig heeft. Ga uit van €800 tot €1.250 aan notariskosten bij de koop van een nieuwe woning.

Veelgestelde vragen in het kort

Wie kiest de notaris bij de verkoop van mijn huis?

Omdat de koper de kosten koper betaalt, en dus ook de notariskosten, kiest de koper de notaris bij de verkoop van uw huis. Uiteraard kunt u hier wel afspraken over maken met de koper.

Wie betaalt de kosten voor de inschrijving in het Kadaster?

De koper betaalt de kosten voor de inschrijving bij het Kadaster. Deze kosten zijn onderdeel van de notariskosten.

Hoeveel kost een notaris bij de verkoop van een huis?

Als verkoper betaalt u geen notariskosten voor de verkoop van uw huis. De koper betaalt de kosten, circa €800 tot €1.250, waarin ook de hypotheekakte zit.