Huis verkopen Naar de notaris Notariskosten op een rij

Hoeveel kost een notaris bij verkoop van een huis?

Auteur:
14-07-2022 (laatst bijgewerkt: 25-05-2023)
Leestijd: 2-3 minuten

Zodra de verkoop van uw woning rond is, maakt u een afspraak bij de notaris. Bij de notaris vindt de sleuteloverdracht plaats en tekent u de akte van levering. Als u een hypotheek heeft afgesloten voor de aankoop van uw nieuwe huis tekent u ook de hypotheekakte.

Uiteraard betaalt de koper de kosten koper. Deze betaalt dus ook voor de diensten van uw notaris. Maar hoeveel kost een notaris bij de verkoop van een huis eigenlijk? Hoeveel een notaris bij de verkoop van een huis kost is afhankelijk van uw situatie.

Uitgaande van koop waarbij u ook een (nieuwe) hypotheek afsluit betaal de koper kosten voor de leveringsakte, hypotheekakte en kadasterkosten. In totaal komt u ongeveer uit op €800 tot €1.250 euro aan notariskosten. Koopt u als verkoper ook een nieuw huis? Dan betaalt u de notariskosten bij de overdracht van uw nieuwe woning.

Wat doet de notaris?

De notaris stelt de leveringsakte op en neemt die met u door tijdens uw afspraak. De leveringsakte moet zowel door de koper als de verkoper ondertekend worden. Hierna is de woning officieel van de koper. Daarnaast zal de notaris de akte inschrijven bij het Kadaster.

Voor u, de verkoper, regelt de notaris de uitbetaling na de verkoop van het huis. Die uitbetaling door de notaris na de verkoop van het huis vindt enkele dagen na het tekenen van de leveringsakte plaats. Voor de koper is het niet relevant hoeveel een notaris bij de verkoop van een huis kost. De koper betaalt de kosten koper, waaronder doorgaans ook de notariskosten vallen.

Wel relevant voor beide partijen is dat de verkoper de notaris een volmacht kan geven bij de verkoop van het huis. U hoeft dan niet zelf de leveringsakte te tekenen. Goed om te weten: de kosten voor de hypotheekakte zijn wél altijd voor eigen rekening.

Notariskosten inschatten

Hoeveel kost een notaris bij de verkoop van een huis voor de koper? Ga bij een akte van levering en een hypotheekakte uit van circa €400 tot €500 per akte. De kadasterkosten worden uitgesplitst in diverse posten, waaronder de inschrijving, (digitale) aanvraag voor de inschrijving en inzagekosten. In totaal zult u uitkomen op circa €250 tot 300 euro.

Kortom, hoeveel kost een notaris bij de verkoop van een huis? In het bovenstaande voorbeeld zal de koper uitkomen op meer dan €1.000. Heeft deze geen hypotheekakte nodig? Dan kost de notaris bij de verkoop van een huis een stuk minder, circa €600 tot €800.

De kosten van een notaris bij de verkoop van een huis bedragen bijna altijd €0 voor de verkoper, aangezien de koper de notariskosten doorgaans betaalt. Wilt u weten hoeveel een notaris kost bij de koop en verkoop van een huis? Vraag dan meerdere offertes op bij notarissen in uw regio. Zo weet u voor uw afspraak wat u betaalt aan notariskosten.

Veelgestelde vragen in het kort

Wat kost een notaris bij de verkoop van een huis?

Wat het kost om een huis te verkopen via een notaris ligt aan uw situatie. Als koper bent u ongeveer € 800 tot € 1.250 kwijt. De verkoper betaalt doorgaans geen notariskosten, tenzij hierover in de koopovereenkomst andere afspraken zijn gemaakt.

Wat is het voordeel van een notaris volmacht bij de verkoop van een huis?

Als u de notaris een volmacht geeft bij de verkoop van een huis hoeft u zelf niet aanwezig te zijn bij de overdracht van de woning en het tekenen van de leveringsakte.

Hoe lang moet ik wachten op de uitbetaling van de notaris na verkoop?

Zodra de leveringsakte is ingeschreven bij het Kadaster zal de uitbetaling door de notaris na de verkoop van uw huis plaatsvinden. Dit duurt doorgaans één tot enkele dagen.