Huis verkopen Tarieven kosten & courtages Actuele kosten van een makelaar

Wat is de courtage van een makelaar in 2024?

Auteur:
28-11-2023 (laatst bijgewerkt: 27-01-2024)
Leestijd: 2-3 minuten

Ga jij een huis (ver)kopen in 2024? Dan krijg je waarschijnlijk te maken met makelaarskosten, met name de makelaarscourtage. In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over de courtage van een makelaar in 2024, zodat jij een helder beeld krijgt van de kosten die je kunt verwachten.

Wat is de gemiddelde courtage van een makelaar?

De courtage is de beloning die een makelaar ontvangt voor zijn diensten bij de verkoop van je woning. Deze courtage wordt vrijwel altijd berekend als percentage van de uiteindelijke verkoopprijs.

In 2024 bedraagt de gemiddelde courtage van een makelaar 1,10%. Dit cijfer is gebaseerd op het meest recente onderzoek naar de courtages van Nederlandse makelaars.

Concreet betekent dit: verkoopt een makelaar jouw woning voor bijvoorbeeld €375.000? Dan bedragen de gemiddelde makelaarskosten €4.125.

Een makelaar die jouw huis voor een hogere prijs weet te verkopen, verdient logischerwijs ook meer aan de verkoop. Tegelijkertijd verdien jij deze extra courtage door de hogere verkoopprijs dubbel en dwars terug.

Gemiddelde courtage per woningtype

De courtage verschilt enigszins per woningtype. Dit heeft te maken met het feit dat een kleine en goedkope woning zou leiden tot een onrealistisch lage courtage. Andersom zou een dure villa resulteren in onnodig hoge makelaarskosten.

Hieronder een indicatie van de gemiddelde courtages per woningtype in 2024:

Type woning

Gemiddelde courtage

Appartement

1,18%

Tussenwoning

1,13%

2-onder-1-kapwoning

1,08%

Villa / landhuis

1,02%

Is de courtage van een makelaar onderhandelbaar?

Nee, de courtage van een makelaar is in 2024 niet vaak onderhandelbaar. Makelaars baseren de courtage namelijk op een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs, een bedrag dat vooraf nog niet vaststaat.

Hoe kun je dan toch besparen op de courtage? Dat is simpel: door de prijzen van verschillende makelaars te vergelijken. Makelaars die weten dat ze worden vergeleken, maken de courtage in hun offerte zo laag mogelijk.

Zo profiteer jij altijd van de laagst mogelijke courtage en vergelijk je makelaars ook nog eens op andere aspecten, zoals gemiddelde verkoopsnelheid, verkoopprijs en aanpak.

Wie betaalt de courtage van een makelaar?

In veel gevallen is de verkoper degene die de courtage van de makelaar betaalt. De verkoper schakelt de makelaar immers in om het huis te verkopen.

Neem jij een aankoopmakelaar in de arm bij het kopen van een woning? Dan betaal je deze kosten als koper uiteraard zelf.

De betaling van de courtage verloopt via de notaris. De verkoper ontvangt de volledige verkoopopbrengst op zijn rekening bijgeschreven, waarna de notaris de courtage afdraagt aan de makelaar.

In sommige gevallen spreek je met de koper af dat deze de makelaarskosten betaalt, als onderdeel van de 'kosten koper'. Ook dan loopt de daadwerkelijke betaling via de notaris.

Wanneer moet je de makelaarscourtage betalen?

De makelaarscourtage maak je in vrijwel alle gevallen pas achteraf over, ná de officiële verkoop en overdracht van de woning. Vaak verrekent de notaris de courtage met de opbrengst van de verkochte woning.

Je weet op het moment van verkoop immers nog niet wat de uiteindelijke (ver)koopprijs - en daarmee de courtage - zal zijn. Deze hangt af van:

Bovenop de courtage betaal je soms nog kleine bedragen voor bijkomende diensten van de makelaar, zoals opstartkosten. Ook deze kosten maak je meestal na afronding van de verkoop over.

Veel makelaars schelden de opstartkosten ook kwijt nadat de verkoop van de woning is afgerond. De notaris houdt alles netjes voor je bij.

Is de courtage van een makelaar aftrekbaar?

Helaas is de courtage die je als woningverkoper aan een makelaar betaalt nooit fiscaal aftrekbaar.

Ook andere verkoopkosten, zoals de overdrachtsbelasting en kosten voor een bankgarantie, zijn niet aftrekbaar.

Wat doet een makelaar voor zijn courtage?

Een makelaar doet veel meer voor je dan alleen je woning op Funda plaatsen. Sterker nog, een makelaar helpt je gedurende het volledige verkooptraject met onder meer:

Kortom, de courtage van een makelaar is zijn vergoeding voor alle werkzaamheden rondom het succesvol verkopen van je woning.

Hoe bespaar ik op de makelaarscourtage?

Omdat de courtage zelf niet of nauwelijks te onderhandelen is, is het extra belangrijk om makelaars met elkaar te vergelijken. De courtages tussen makelaars kunnen behoorlijk verschillen, net als de bijkomende kosten voor bijvoorbeeld fotografie en brochures.

Vergelijk daarom altijd meerdere makelaars uit jouw regio om de partij met de meest gunstige tarieven te vinden. Zo bespaar je al snel honderden tot liefst duizenden euro’s aan courtage.

Een voordeel van Verkoopmakelaar Offertes is dat je makelaars niet alleen kunt vergelijken op courtage, maar ook op hun verkoopresultaten. De makelaar met de laagste courtage in 2024 is tenslotte niet automatisch de beste keuze.

Ben jij benieuwd welke makelaars bij jou in de buurt een concurrerend tarief koppelen aan een hoge verkoopprijs? Vergelijk de courtages van makelaars om de beste deal én het hoogste verkoopresultaat te vinden.

Veelgestelde vragen in het kort

Kan een makelaar naast courtage ook opstartkosten rekenen?

Ja, dat kan. Gemiddeld bedragen de opstartkosten zo'n €450. De meeste makelaars trekken dit bedrag overigens weer af van de uiteindelijke courtagenota.

Wanneer betaal ik intrekkingskosten aan een makelaar?

Je betaalt alleenintrekkingskosten aan een makelaar als je de verkoopopdracht voortijdig intrekt, nog voordat het huis verkocht is. Gemiddeld kost dit zo'n €750.

Kan ik onderhandelen over de courtage met een makelaar?

Nee, de hoogte van courtage is niet altijd onderhandelbaar. Makelaars vergelijken is een betere strategie om kosten te besparen, omdat makelaars de laagste courtage bieden als ze weten dat ze worden vergeleken.

Is de courtage van een makelaar aftrekbaar?

Nee, de courtage van een makelaar is in 2024 niet aftrekbaar. Dat geldt ook voor andere kosten bij verkoop, zoals de overdrachtsbelasting en kosten voor een bankgarantie.