Huis verkopen Tarieven kosten & courtages Tips over makelaarsprovisie

Welke provisie krijgt een makelaar bij de verkoop van een huis?

Auteur:
10-08-2021 (laatst bijgewerkt: 30-05-2023)
Leestijd: 1-2 minuten

In Nederland werken de meeste verkoopmakelaars op basis van een provisie, de zogeheten courtage. De makelaarscourtage is een percentage van de verkoopprijs van de woning, bijvoorbeeld 1,5%. Wordt uw woning verkocht voor 200.000,- euro en is de courtage van uw verkoopmakelaar 1%, dan betaalt u dus 2.000,- euro aan makelaarsprovisie. Omdat de courtages per makelaar en per regio sterk kunnen verschillen, is het raadzaam om altijd de provisie van makelaars te vergelijken, voordat u daadwerkelijk met een makelaar in zee gaat.

Wanneer krijgt een makelaar provisie?

Als uw makelaar met een courtage werkt, dan hebt u twee typen kosten. Ten eerste, de opstartkosten bij aanvang van het verkooptraject. U betaalt een bedrag van ruwweg 350,- euro om de woning via Funda in de verkoop te plaatsen. Alle handelingen die nodig zijn om dat te organiseren (bijvoorbeeld het inschakelen van de fotograaf, het opzetten en inrichten van de online advertenties, het produceren van een brochure, etc.) worden gedekt door de opstartkosten.

Daarna gaat het no cure no pay-gedeelte van het verkooptraject van start. Alle werkzaamheden die de makelaar vanaf dat punt gaat uitvoeren, vallen onder de courtage. Dat wil zeggen, de makelaar ontvangt vanaf dat punt alleen provisie als de woning daadwerkelijk formeel verkocht is. Als de woning transporteert van u naar de nieuwe eigenaar, dan ontvangt de makelaar via de notaris het provisiedeel.

Provisie van makelaars vergelijken

Nederland telt meer dan 6.000 makelaars. Doordat makelaars vrij zijn om hun tarieven te bepalen, zitten er grote verschillen in de mate van provisie die de makelaars rekenen bij het verkopen van een woning. VerkoopmakelaarOffertes.nl maakt het mogelijk om makelaarsprovisie in uw gemeente te vergelijken. U geeft eenmalig uw gegevens, voorkeuren en woningbeschrijving op, en u ontvangt vervolgens van maximaal vier lokale verkoopmakelaars een voorstel op maat voor de verkoop van uw huis.