Huis verkopen Makelaar kiezen Betrouwbaar je woningwaarde bepalen

Gratis waardebepaling van je huis: 8 voordelen op een rij

Auteur:
13-09-2023 (laatst bijgewerkt: 14-09-2023)
Leestijd: 3-4 minuten

Misschien denk je dat een waardebepaling een papiertje zonder waarde is. In de praktijk is een gratis waardebepaling onmisbaar als je je huis snel en winstgevend wilt verkopen. Waarom? Dat vertellen we je in dit artikel, door alle voordelen van een gratis waardebepaling op een rij te zetten:

1. Een waardebepaling is net zo nauwkeurig als een taxatie

Laten we beginnen met de verwarrende vraag: wat is het verschil tussen een waardebepaling en taxatie?

Bij een waardebepaling maakt een makelaar een berekening van de actuele verkoopwaarde van de woning. Hierbij let de makelaar op de staat van de woning, de woonoppervlakte en de wijk waarin je woont.

Ook wordt er gekeken naar de prijsontwikkelingen in de huizenmarkt. Voor hoeveel worden soortgelijke woningen verkocht? Vaak is deze gratis waardebepaling heel accuraat.

Het verschil met een taxatie is dat je aan een taxatierapport rechten kunt ontlenen. Een taxatierapport is nodig bij het aanvragen van een hypotheek of verzekering. Deze taxatie moet worden uitgevoerd door een gevalideerde makelaar-taxateur. Een taxatie kost je al snel (vele) honderden euro’s.

Een gratis waardebepaling is dan ook ideaal voor iedereen die nadenkt over het verkopen van zijn huis. Je krijgt zonder verdere kosten inzicht in de werkelijke waarde. Hierdoor neem je een weloverwogen beslissing: wil je je huis verkopen of toch niet?

2. Beter dan online tools voor berekenen marktwaarde

Google op de marktwaarde van je huis en je vindt verschillende gratis online berekentools. Pas hier mee op, want deze geven vaak een verkeerd beeld van de woningwaarde.

Deze tools kijken namelijk vooral naar de verkoopprijzen in jouw buurt, waardoor de berekende waarde vaak tot wel tientallen procenten afwijkt van de werkelijke woningwaarde.

Een makelaar komt écht bij je langst en beoordeelt ter plekke jouw specifieke huis en situatie. Daarom is een waardebepaling veel betrouwbaarder en waardevoller.

3. Direct inzicht in de actuele woningwaarde

Wil je je huis gaan verkopen? Dan ben je vast benieuwd naar de actuele verkoopwaarde. Met een vrijblijvende gratis waardebepaling krijg je hier gratis inzicht in. Dat is handig, zeker als je verhuisplannen hebt en wilt weten hoeveel geld je kunt uitgeven aan je nieuwe huis.

Het voordeel van een waardebepaling is dat de woningwaarde goed wordt ingeschat. Het gebeurt nog te vaak dat een woning te goedkoop wordt verkocht, doordat er geen inzicht is in de markt. Een makelaar maakt een correcte schatting, zodat je weet waar je aan toe bent.

4. Altijd een gratis verkoopadvies

Een waardebepaling komt altijd met een gratis verkoopadvies. Als eigenaar zie je vaak niet wat de minpunten van je woning zijn. Het is jouw paleisje. Een makelaar adviseert je graag over hoe je je woning verbetert.

Misschien kun je iets doen aan de inrichting? Of is het handig om nog wat werkzaamheden uit te voeren? Is er achterstallig onderhoud waar je nog iets aan kunt doen?

Voor potentiële kopers maken deze kleine dingen een groot verschil. De kritische en neutrale blik van een makelaar helpt je bij het bepalen van de verbeterpunten van je woning. Een makelaar geeft je daarnaast direct een advies over de verkoopprijs.

5. Krijg inzicht in de verkoopstrategie van je makelaar

Bij een verkoopadvies hoort een verkoopstrategie. Welke middelen gaat je makelaar inzetten om jouw huis aantrekkelijk te maken voor potentiële kopers? Hoe gaat hij je huis promoten?

Dat hangt natuurlijk af van jouw wensen: wil je de woning vooral snel verkopen of wil je een zo hoog mogelijke prijs krijgen? Een goede makelaar luistert naar jou en bepaalt op basis daarvan de beste verkoopstrategie.

6. Vergelijk verschillende lokale makelaars met elkaar

Wil je meerdere makelaars met elkaar vergelijken? Begin dan online en vraag vrijblijvend verschillende offertes aan. Zo kun je makelelaars eerst vergelijken op hun tarief. Zie je een geschikte makelaar? Vraag dan een gratis waardebepaling aan.

De door jou gekozen makelaar komt dan vrijblijvend bij je op bezoek. Hierdoor krijg je niet alleen een beter beeld van je woningwaarde, maar ook van je mogelijke makelaar. Hoe verloopt jullie contact? Voel je een klik en is er wederzijds vertrouwen?

Tip: Laat meer dan één makelaar langskomen, zodat je voldoende keuze hebt. Omdat een waardebepaling gratis is, kun je er makkelijk meerdere laten uitvoeren.

7. Gratis en vrijblijvend starten met de verkoop

Een gratis waardebepaling is vrijblijvend. Je bent de makelaar niets verplicht. Hierdoor kun je ook een waardebepaling aanvragen als je alleen nog nadenkt over het verkopen van je huis.

Op basis van de gratis waardebepaling bepaal je of je aan het verkooptraject begint, nog even afwacht of je huis helemaal niet verkoopt. Alles is dan nog mogelijk!

8. Een vliegende start van het verkooptraject

Heb je een goed gevoel bij één van de makelaars? Dan kun je direct starten met het verkooptraject. Je hebt de waardebepaling en het makelaarsadvies al in je zak. Zo ben je klaar voor een goede verkoop en regel je het op de beste manier.

Veelgestelde vragen in het kort

Wat is het verschil tussen een taxatie en gratis waardebepaling?

Het belangrijkste verschil tussen een taxatie en een gratis waardebepaling ligt in de formaliteit en de juridische erkenning. Als je bijvoorbeeld een hypotheek wilt aanvragen, is een taxatie meestal vereist. Als je je huis echter wilt verkopen en een realistisch beeld wilt hebben van de waarde, is een gratis waardebepaling door een makelaar voldoende. Een gratis waardebepaling wordt ook wel een gratis taxatie genoemd.

Hoe krijg ik advies over het verkopen van mijn huis?

Een ervaren makelaar geeft je uitgebreid advies over het verkoopproces, de marktomstandigheden, prijsstelling, marketingstrategieën en meer. De makelaar helpt je om je huis effectief op de markt te brengen en potentiële kopers aan te trekken.

Hoe bepaal ik de vraagprijs voor mijn woning?

Raadpleeg een ervaren makelaar voor een professionele blik op jouw vraagprijs. Een makelaar heeft waardevolle kennis van de markt en kan je helpen bij het bepalen van een strategische prijs