Huis kopen Bieden op een huis Het optimale bod bepalen

Hoeveel moet ik bieden op een huis?

Auteur:
05-08-2022 (laatst bijgewerkt: 05-08-2022)
Leestijd: 5-6 minuten

Bent u van plan een (nieuw) huis te kopen en heeft u een woning op het oog? Dan is het tijd om een bod uit te brengen. Maar hoeveel moet u bieden, en welk bedrag kunt u eigenlijk aan hypotheek krijgen?

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Voorop gesteld: u kunt nooit meer bieden op een huis dan het bedrag dat u aan hypotheek kunt krijgen plus het eigen geld dat u bijdraagt. De eerste vraag die u zich moet stellen is dus hoeveel u kunt lenen om een huis te kopen. Bijna iedere geldverstrekker heeft een rekentool op de website waarmee u eenvoudig een berekening kunt maken van het maximale hypotheekbedrag dat u kunt aanvragen.

Zeker weten dat u het maximale uit uw inkomen haalt? Kies dan voor een onafhankelijke hypotheekadviseur. Deze kan veel verschillende banken naast elkaar leggen en kijken waar u het meeste kunt lenen.

Het berekenen van een hypotheek

Bij het berekenen van een hypotheek worden verschillende factoren bekeken:

Ik heb al een eigen huis

Als u al een woning heeft is het belangrijk te weten wat deze woning waard is. De overwaarde van het huis kunt u gebruiken voor het verhogen van uw nieuwe hypotheek. De overwaarde is het verschil tussen de marktwaarde van het huis en de hypotheek. Als u een hogere hypotheek heeft dan de marktwaarde spreken we van 'onderwaarde'. U houdt dan een restschuld over na de verkoop van de woning.

Wilt u de marktwaarde van uw woning weten? Vraag dan om een gratis en vrijblijvende waardebepaling bij een makelaar of vraag een erkend taxateur om de waarde van uw woning te bepalen. Dit is zeker aan te raden, aangezien u uw huis wilt verkopen. U heeft dan toch een makelaar en een eventueel taxatierapport nodig.

Wat kan ik bieden op een huis?

Het bedrag dat u kunt lenen bij een geldverstrekker plus de eventuele overwaarde van uw huidige woning maakt samen het bedrag dat u kunt bieden op een nieuw huis. Dan moet u wel weten wat het huis waard is. Dat hoeft niet noodzakelijk de vraagprijs te zijn.

Kijk daarom altijd naar gelijkwaardige woningen in de omgeving die recent verkocht zijn. Welke prijs werd daar voor gevraagd? Dat kunt u opvragen bij het Kadaster. Dit kost enkele euro's.

Daarnaast kunt u via het onafhankelijke bedrijf Calcasa een waarderapport opvragen van een woning. De waarde wordt bepaald aan de hand van een computermodel. Hier moet een bepaald bedrag voor worden betaald.

Ten slotte kunt u een aankoopmakelaar vragen de waarde van de nieuwe woning te bepalen. Dit is over het algemeen de meest nauwkeurige indicatie van de waarde van de woning.

Wat is overbieden?

Op deze overspannen woningmarkt bent u waarschijnlijk niet de enige die een bod uitbrengt op een woning. Om een kans te maken op de woning wordt vaak overboden. Dit wil zeggen dat u hoger biedt dan de vraagprijs van het huis. Maar hoe weet u zeker dat u hoog genoeg biedt, maar niet te hoog en dus te veel gaat betalen?

Overbieden wil overigens niet zeggen dat u meer betaalt dan de woning waard is. Vaak hebben kopers met de verkoopmakelaar afgesproken dat de vraagprijs onder de taxatiewaarde ligt om een goede kans op kopers te krijgen. Overbieden wil dan meestal zeggen dat u weliswaar boven de vraagprijs biedt, maar niet boven de taxatiewaarde.

Cijfers van het NVM laten zien dat in 2022 op ruim 61% van de woningen met een vraagprijs tussen de € 300.000 en € 400.000 minimaal € 25.000 wordt overboden. Bij 21% is de overbieding zelfs € 50.000. Vijf jaar geleden was de gemiddelde overbieding nog € 4500. Overigens hangt het bedrag van overbieden af van de regio waarin de woning staat. In Groningen bijvoorbeeld werd aanzienlijk vaker overboden dan in Limburg.

Hoeveel moet ik overbieden?

Er zijn waarschijnlijk meer kapers op de kust, dus is het zaak dat u zich goed voorbereid op een bod. Een aankoopmakelaar kan u het beste adviseren in de juiste tactiek. Zijn kennis van de woningmarkt en de waardebepaling zijn altijd up to date, daar waar u waarschijnlijk algemene of reeds achterhaalde kennis van internet haalt.

Wilt u toch zelf de strategie voor een bod bepalen? Kijk dan naar wat een woning waard is. Let daarbij op het maximale bedrag dat u aan hypotheek kunt krijgen met uw inkomen en bied nooit meer dan dat, tenzij u eigen vermogen heeft dat u kunt gebruiken.

Hoeveel bieden op een huis? Vraag het de makelaar

Houd tevens rekening met de staat van onderhoud van de woning en wat u zelf moet investeren om het op te knappen. En vergeet vooral niet naar de toekomst te kijken. Overbieden betekent dat u een hoger bedrag gaat lenen. Wat zijn uw toekomstplannen en past een dergelijk bedrag daar op de langere termijn in?

Wil u heel zeker weten wat u het beste kunt bieden op een huis? Vraag dan een lokale full-service aankoopmakelaar u hierbij te helpen. Deze kan een behoorlijk accurate waardebepaling uitvoeren (dit kan via ons formulier gratis en vrijblijvend). De aankoopmakelaar beoordeelt dan of u een overwaarde op uw huidige woning heeft en deelt de beste strategie voor het uitbrengen van een optimaal bod op de nieuwe woning.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoeveel moet ik bieden op een huis?

Hoeveel u moet bieden op een huis hangt af van de staat van de woning, van uw financiële situatie en of er meer mensen geïnteresseerd zijn in de woning.

Hoeveel moet ik gemiddeld overbieden op een huis in 2022?

Hoeveel u moet en wilt overbieden, hangt af van de regio waar de woning staat. Voor de beste strategie kunt u een aankoopmakelaar vragen. Hij of zij kent de regio en wat er gemiddeld overboden wordt in een specifieke regio het beste. Bovendien kan een aankoopmakelaar u helpen met het bepalen van de waarde van uw nieuwe huis zodat u niet te veel biedt.

Hoeveel moet ik bieden op een huis met meerdere kapers op de kust?

Hoeveel u moet bieden op een huis waar meer mensen in geïnteresseerd zijn hangt af van uw financiële situatie, de woning en de regio waar het huis staat. Een aankoopmakelaar kan u hierin adviseren.