Huis verkopen Huis verkopen na erfenis Regels bij een schenking

Huis erven van ouders bij leven: waar op letten?

Auteur:
08-02-2023 (laatst bijgewerkt: 08-02-2023)
Leestijd: 2-3 minuten

De meeste mensen erven een woning van hun ouders als zij overlijden. Toch is het ook mogelijk hun woning over te nemen als zij nog leven. Dat kan op diverse manieren, waarbij de schenking op papier het voordeligst is.

Wat betekent een huis erven van uw ouders bij leven?

In feite erft u pas als uw ouders overlijden. Wel kunnen uw ouders de woning bij leven aan u verkopen en deze van u huren, of de woning deels schenken. Bij dat laatste betaalt u wel schenkbelasting. Veel mensen willen de schenk- en erfbelasting echter omzeilen. Een schenking op papier is dan de beste keuze.

Huis verkopen en terug huren

Stel, uw ouders willen dat u de woning overneemt. Een populaire manier om dit te regelen is door de woning te verkopen en deze te huren van het kind. De ouders kunnen dan nog in de woning blijven wonen tot hun overlijden, terwijl het kind huur ontvangt van de ouders. Die dient wel minimaal 6% van de WOZ-waarde van de woning te zijn. Daarbij betaalt het kind uiteindelijk alsnog schenkbelasting als de ouders in de woning blijven wonen.

De voordelen van een schenking op papier

Wilt u de woning van uw ouders overnemen? Of willen zij hun huis aan u schenken? Dan is de schenking op papier een goede keuze. U legt dan samen bij de notaris vast dat de woning van uw ouders van u is. Zij hebben vervolgens een schuld bij u. Na het overlijden van beide ouders kan het kind aan wie geschonken is, de schuld opeisen. Daarover hoeft het kind geen erfbelasting te betalen.

De woning verkopen: kosten en belasting

Bij de keuze voor erven bij leven of na overlijden zult u goed moeten bekijken hoe u het voordeligst uit bent. Let erop dat u bij de verkoop van een woning na overlijden altijd erfbelasting betaalt over de verkoopsom. Die kan oplopen tot 20% als het bedrag boven de drempelwaarde uitkomt.

Advies bij huis erven van ouders bij leven

Als u niet thuis bent in erf- en schenkbelasting kan het lastig zijn een goede keuze te maken. Komt u er niet uit? Vraag dan advies over het erven van de woning van uw ouders. Daarvoor kunt u terecht bij uw financieel adviseur. U legt de afspraken die u maakt vervolgens vast bij de notaris.

Veelgestelde vragen in het kort

Wat betekent ‘huis erven van uw ouders bij leven’?

Als u een huis erft van uw ouders bij leven, wordt u eigenaar van de woning van uw ouders terwijl zij nog leven. Op die manier komt het kapitaal dat in de woning zit, bij u terecht. Er zijn verschillende manieren om een huis te verkopen binnen de familie.

Ik wil zo min mogelijk erfbelasting betalen. Hoe pak ik dit aan?

U betaalt als kind van uw ouders altijd 10 tot 20% erfbelasting over het te erven bedrag. Door te kiezen voor een schenking op papier leggen uw ouders vast dat zij u een bedrag verschuldigd zijn. Dit kunt u na overlijden opeisen zonder dat u erfbelasting hoeft te betalen.

Hoe regel ik een schenking op papier?

Dat doet u samen met een financieel adviseur. U legt de afspraken die u maakt vervolgens vast bij een notaris. Zo beschikt u altijd over een rechtsgeldig document waarmee u kunt aantonen dat u geen erfbelasting hoeft te betalen wanneer uw ouders hun huis aan u overdragen.