Wat is het percentage kosten koper?
Auteur:
Marloes Blokhuis
24-06-2023 (laatst bijgewerkt: 24-06-2023)
Leestijd: 2-3 minuten
Ben jij op zoek naar een nieuw huis? Bij de aankoop van een nieuwe woning krijg je te maken met de kosten koper. Deze kosten zijn gebaseerd op een percentage van het aankoopbedrag van het huis. Ze bestaan uit een aantal vaste en eventueel aanvullende kosten.
Hoe kun je de kosten koper berekenen en van welk percentage moet je in 2023 uitgaan?
Wat zijn de kosten koper?
De kosten koper zijn de kosten die je als nieuwe eigenaar van een woning moet betalen. Vaste elementen zijn de notariskosten en de overdrachtsbelasting. Daarnaast kunnen de kosten koper bestaan uit aanvullende kosten, zoals:
– De kosten voor een taxatierapport
– Makelaarskosten
– Kosten voor de hypotheekadviseur of financieel adviseur
– Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
– Bankgarantie
– Kosten voor het wijzigen van de kadastrale gegevens in het Kadaster
Kosten koper berekenen: dit is het percentage
Als je globaal wilt weten wat je moet betalen voor de kosten koper, dan neem je 4% tot 6% van de aankoopprijs van het huis. Heb je een startersvrijstelling? Dan betaal je geen overdrachtsbelasting en mag je 3% tot 4% van het aankoopbedrag rekenen.
Gaat het om een woning die je zelf niet of deels gebruikt om in te wonen, zoals een vakantiewoning of 2e huis voor de verhuur? Dan betaal je 10,4% overdrachtsbelasting.
- Wil je meer inzicht in de kosten koper? Neem dan de notariskosten en de overdrachtsbelasting (als je geen vrijstelling hebt) en tel hierbij de aanvullende kosten op. Het totaalbedrag zijn de kosten koper.
Kosten koper en een startersvrijstelling
Een startersvrijstelling is de vrijstelling die je kunt krijgen voor het betalen van overdrachtsbelasting, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Je krijgt deze vrijstelling als je tussen de 18 en 35 jaar oud bent, je een woning koopt die dient als hoofdverblijf en je nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van de startersvrijstelling.
Ook geldt de vrijstelling als je een (deel van) woning krijgt, bijvoorbeeld als gevolg van erfpacht, opstalrecht, vruchtgebruik of appartementsrecht.
Kosten koper door aankoopmakelaar
Een aankoopmakelaar kan je vrijblijvend helpen om de kosten koper nauwkeurig te berekenen. Hij kan namelijk een goede inschatting maken van de aankoopprijs van het huis. Aan de hand van het percentage dat aansluit op jouw situatie, krijg je zo een goed beeld van de kosten koper.
Direct gratis aankoopmakelaars in jouw buurt vergelijken? Klik dan hier.
Veelgestelde vragen in het kort
Wat zijn de kosten koper?
De kosten koper zijn de kosten die je betaalt als je eigenaar wordt van een huis. Deze kosten betaal je naast het aankoopbedrag van de woning. Het bedrag bestaat uit de notariskosten en de overdrachtsbelasting en soms ook aanvullende kosten zoals taxatiekosten, de kosten voor een makelaar en Nationale Hypotheek Garantie.
Hoe bereken je de kosten koper?
De kosten koper berekenen doe je aan de hand van gemiddelde percentages. Zo kun je rekenen met ongeveer 4% tot 6% van het aankoopbedrag van een woning. Heb je een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting? Dan kun je 3% tot 4% rekenen.
Wat zijn de kosten koper voor een starter?
Ben je tussen de 18 en 35 jaar en heb je nog niet eerder overdrachtsbelasting hoeven betalen? Dan heb je recht op een startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting. Voorwaarde is wel dat het huis dat je koopt jouw hoofdverblijf is. Je kunt dan voor de kosten koper rekenen op 3% tot 4% van het aankoopbedrag van de woning.