Huis kopen Wat kost het kopen van een huis? Zoveel eigen geld heb je nodig

Kosten koper berekenen: hoeveel betaal jij?

Auteur:
24-06-2023 (laatst bijgewerkt: 24-06-2023)
Leestijd: 3-4 minuten

Heb je een nieuwe woning op het oog? Bij de aankoop krijg je te maken met de kosten koper. Deze kosten bestaan uit een aantal vaste kosten, en eventueel aanvullende kosten. Wil je de kosten koper zelf berekenen? We leggen je hier uit welke kostenposten je moet meenemen bij het berekenen van de kosten koper.

Wat zijn de kosten koper?

De kosten koper, ook wel afgekort als 'k.k.' zijn de kosten die je betaalt om eigenaar te worden van een woning. Als je een bestaand huis koopt krijg je hier (bijna) altijd mee te maken. Koop je een nieuwbouwwoning, dan betaal je btw in plaats van de kosten koper.

Gemiddeld mag je uitgaan van een bedrag van 4% tot 6% van het aankoopbedrag van een woning als je wilt berekenen hoeveel je aan kosten koper moet betalen.

Waaruit bestaan de kosten koper?

De kosten koper bestaan uit twee vaste kostenposten en een aantal eventuele, aanvullende kosten:

Notariskosten

Notariskosten zijn een vast onderdeel van de kosten koper. Deze kosten bestaan voornamelijk uit het opstellen van de leveringsakte en de hypotheekakte. Gemiddeld vraagt een notaris hiervoor tussen de €750 en €1.150.

Overdrachtsbelasting

Overdrachtsbelasting is een vast onderdeel van de kosten koper. Vanaf 1 januari 2023 geldt een overdrachtsbelasting van 2% van de koopsom voor bestaande woningen. Koop je een huis als belegger en is dit niet je hoofdverblijf, dan moet je rekenen op 10.4%.

Ben je tussen de 18 en 35 jaar, koop je een woning als hoofdverblijf en heb je nog niet eerder een vrijstelling voor overdrachtsbelasting gekregen? Dan kom je in aanmerking voor een startersvrijstelling. Je hoeft dan geen overdrachtsbelasting te betalen.

Aanvullende kosten

Taxatiekosten

Veel geldverstrekkers stellen het verplicht een taxatierapport te laten opstellen. Dit wordt gedaan door een taxateur. Hiermee heeft de geldverstrekker meer zekerheid over de werkelijke waarde van de woning en eventuele (verborgen) gebreken. Gemiddeld betaal je tussen de €550 en €1000 aan taxatiekosten.

Makelaarskosten

Heb je een aankoopmakelaar ingeschakeld die jou helpt met het vinden van de juiste woning? Deze rekent kosten (courtage). Dit is een bepaald percentage van het aankoopbedrag van de woning, en wordt na het afronden van de koop met je verrekend. Een courtage tussen de 1,0% en 1,25% is tegenwoordig gemiddeld.

Bankgarantie

Een bankgarantie geeft de geldverstrekker de garantie dat jij je verplichtingen als koper nakomt. De bankgarantie bedraagt 10% van de koopsom van het huis. Het afgeven van een bankgarantie kost gemiddeld €350.

Inschrijven Kadaster

Het Kadaster houdt een lijst bij met gegevens van alle koopwoningen met daarbij de eigenaar, de hypotheek en de koopsom. Als je een wijziging wilt laten doen in de gegevens, bijvoorbeeld omdat je een nieuwe woning hebt gekocht, dan rekent het Kadaster daarvoor kosten.

Sinds 2023 bedragen de Kadaster-kosten respectievelijk €78,50 (als de notaris werkt met het KIK-systeem) of €137,50 (als de notaris nog niet werkt met het KIK-systeem).

Nationale Hypotheekgarantie

De Nationale Hypotheekgarantie (NHG) is een vangnet voor het geval je door omstandigheden niet meer in staat bent de hypotheeklasten te betalen. Sluit je een hypotheek af met NHG, dan betaal je hiervoor 0,6% van het totale hypotheekbedrag.

Hypotheekadviseur of financieel adviseur

Voor het afsluiten van een hypotheek heb je een financieel- of een hypotheekadviseur nodig. Afhankelijk van hoeveel je zelf doet en hoeveel taken de adviseur heeft, betaal je hier een bepaald bedrag voor. Meestal variëren deze kosten tussen de €1.400 en €3.200.

Kosten koper voor starters

Ben je tussen de 18 en 35 jaar en koop je voor het eerst een huis? Dan ben je vrijgesteld van de overdrachtsbelasting. Dit wordt ook wel de 'startersvrijstelling' genoemd. Dit geldt alleen voor woningen onder de €440.000.

Hoe bereken ik de kosten koper?

Globaal bereken je de kosten koper door 4% tot 6% van de koopsom van de woning te nemen. Heb je een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting, dan is het 3% tot 4%.

Wil je een nauwkeuriger berekening? Tel dan alle bovengenoemde kosten bij elkaar op. Samen zijn dit de kosten koper die je betaalt bij aankoop van je woning.

Kosten koper snel laten berekenen

Wist je dat een aankoopmakelaar kan helpen bij het berekenen van de kosten koper? Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek geeft een makelaar je namelijk gratis koopadvies. Hiermee krijg je meer inzicht in de marktwaarde van jouw droomwoning en de kosten koper die deze met zich meebrengt.

Klik op de blauwe knop onderaan deze pagina en vergelijk gratis aankoopmakelaars bij jou in de buurt.

Veelgestelde vragen in het kort

Wat zijn de kosten koper?

De kosten koper zijn de kosten die je betaalt om eigenaar van een woning te worden. Deze worden opgeteld bij het aankoopbedrag van de woning. Officieel bestaan de kosten uit de overdrachtsbelasting en de notariskosten, maar vaak worden hierbij ook andere kosten opgeteld, zoals makelaarskosten, de kosten voor de bankgarantie en een (verplicht) taxatierapport.

Wat is het percentage van de kosten koper?

Wil je weten hoeveel procent je gemiddeld aan kosten koper moet betalen? Neem dan 4% tot 6% van het aankoopbedrag van de woning. Heb je een vrijstelling van de overdrachtsbelasting omdat je tussen de 18 en 35 jaar bent, voor het eerst overdrachtsbelasting moet betalen en het aankoopbedrag van de woning lager is dan €440.000? Neem dan 3% tot 4%.

Wat zijn de kosten koper voor starters?

Starters betalen gemiddeld 1% tot 2% minder aan kosten koper dan mensen die eerder een huis hebben gekocht. Gemiddeld betalen zij 3% tot 4% van de koopsom van de woning. Ben je ouder dan 35 of heb je al een keer gebruik gemaakt van deze startersvrijstelling? Reken dan 4% tot 6% van de aankoopsom voor de kosten koper.