Huis kopen Wat kost het kopen van een huis? Je eerste huis financieren

Wat zijn de kosten koper voor een starter?

Auteur:
24-06-2023 (laatst bijgewerkt: 27-01-2024)
Leestijd: 2-3 minuten

Wil jij je eerste huis kopen? Dan ben je een starter op de woningmarkt en heb je mogelijk recht op startersvrijstelling. Onder bepaalde voorwaarden betaal je dan geen overdrachtsbelasting en hierdoor minder kosten koper. Hieronder leggen we uit hoe het precies zit.

Wat betaal ik als starter aan kosten koper?

De kosten koper betaal je om eigenaar te worden van een woning. Deze kosten betaal je naast het aankoopbedrag van de woning. De kosten koper bestaan uit verschillende onderdelen. Dit zijn onder meer de notariskosten en eventueel aanvullende kosten zoals de Nationale Hypotheek Garantie, makelaarskosten en bankgarantie.

Niet-starters op de woningmarkt betalen naast bovengenoemde kosten ook overdrachtsbelasting. De overdrachtsbelasting vormt een belangrijk onderdeel van de kosten koper, die in zijn totaliteit vaak 4% tot 6% van het aankoopbedrag van de woning bedragen. Zonder overdrachtsbelasting komen de kosten koper qua percentage gemiddeld uit op 3% tot 4%.

Wat is overdrachtsbelasting?

De overdrachtsbelasting wordt geheven als je een pand (zoals een woning of bedrijfspand) of een stuk grond koopt. Gaat het om een woning waarin je zelf gaat wonen, dan bedraagt de overdrachtsbelasting 2% van de woningwaarde. In alle andere gevallen betaal je 10,4% overdrachtsbelasting.

De overdrachtsbelasting bedraagt zoals je ziet dus al snel een derde tot de helft van de totale kosten koper die je betaalt. Als starter is het daarom erg fijn dat je wellicht gebruik kunt maken van de startersvrijstelling, waardoor je deze kosten niet hoeft te betalen.

Wat is de startersvrijstelling?

Van een startersvrijstelling wordt gesproken als je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Daarvoor moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

Het kan zijn dat je niet direct in het huis gaat wonen, bijvoorbeeld omdat je eerst wilt verbouwen. Als je de woning na de verbouwing gaat gebruiken als hoofdverblijf, kom je wel in aanmerking voor een startersvrijstelling. Dit geldt alleen als je de woning gaat verbouwen na de overdracht bij de notaris.

De startersvrijstelling geldt alleen bij het passeren van de notariële leveringsakte van het huis bij de notaris. Ben je daarvoor al eigenaar van de woning, bijvoorbeeld om te verbouwen, dan bestaat de kans dat je 10,4% overdrachtsbelasting moet betalen. Overleg met de notaris om te kijken of er toch een mogelijkheid is om voor startersvrijstelling in aanmerking te komen.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoeveel is de kosten koper van een huis?

Hoeveel de kosten koper van een huis is, hangt af van verschillende factoren. De kosten koper bedragen gemiddeld tussen de 4% en 6% van het aankoopbedrag van een huis. Ben je starter en heb je een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting? Dan mag je met een percentage van 3% tot 4% van het aankoopbedrag rekenen.

Kan ik de kosten koper voor een huis meefinancieren?

Als je een huis koopt, dan mag je maximaal 100% van de woningwaarde meefinancieren. De kosten koper kun je dan dus niet meefinancieren, en moet je betalen van eigen middelen.

Hoeveel overdrachtsbelasting betaal je voor je eerste huis?

Als starter op de woningmarkt kun je vrijstelling krijgen voor de overdrachtsbelasting op je eerste huis. Dit heet de startersvrijstelling. Er is een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen. Je moet tussen de 18 en 35 jaar out zijn, mag nog niet eerder gebruik hebben gemaakt van de startersvrijstelling en de woning die je koopt moet jouw hoofdverblijf zijn. Ook mag de woning niet meer dan €440.000 kosten.