Huis kopen Wat kost het kopen van een huis? Kosten bij aankoop van je woning

Kosten koper: wat is het en hoeveel betaal je?

Auteur:
21-06-2023 (laatst bijgewerkt: 24-06-2023)
Leestijd: 3-4 minuten

Wil je een woning kopen? En is het geen nieuwbouwwoning? Dan krijg je te maken met kosten koper. Dit zijn extra kosten die je betaalt naast de aankoopprijs van de woning. De kosten koper zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen, en het totale bedrag hangt af van de aankoopprijs van het huis. Lees hieronder hoe het precies zit.

Wat zijn de kosten koper?

Kosten koper wordt ook wel afgekort als 'k.k.'. Het zijn de kosten die je betaalt om eigenaar van een huis te worden. Het gaat om gemiddeld 4% tot 6% van het aankoopbedrag van de woning. Officieel bestaan de kosten koper uit de overdrachtsbelasting en de notariskosten, maar meestal worden ook andere kosten meegerekend.

Belangrijk om te weten is dat je de kosten koper niet altijd kunt meefinancieren met de hypotheek, en hiervoor dus eigen geld moet inbrengen. Wil je weten of je de kosten koper kunt meefinancieren, neem dan contact op met je geldverstrekker.

Wat valt er onder kosten koper?

De kosten koper bestaan uit vaste en aanvullende kosten:

Vaste kosten: notariskosten

Deze bestaan uit het opmaken van de leveringsakte waarin de overdracht staat beschreven, en de hypotheekakte waarin de afspraken tussen de koper en de geldverstrekker zijn genoteerd.

Wil je weten hoeveel de notariskosten bedragen? Neem dan contact op met de notaris die de aktes voor je opstelt.

Vaste kosten: overdrachtsbelasting

Overdrachtsbelasting betaal je alleen als je een bestaande woning koopt. Koop je een nieuwbouwwoning, dan betaal je geen overdrachtsbelasting maar btw.

Vanaf 1 januari 2023 geldt een overdrachtsbelasting van 2%. Voorwaarde is wel dat je de woning zelf gaat bewonen (hoofdverblijf).

Ben je jonger dan 35 jaar? Dan betaal je tegenwoordig geen overdrachtsbelasting meer. Dit is een eenmalige vrijstelling (de startersvrijstelling).

Ben je een belegger en gebruik je de woning voor verhuur? Dan betaal je 10,4% overdrachtsbelasting.

Aanvullende kosten: advies- en bemiddelingskosten

Deze kosten betaal je voor het hypotheekadvies en het afsluiten van de hypotheek. Het zijn verplichte kosten en de hoogte ervan hangt af van de situatie, hoeveel je zelf hebt geregeld en hoeveel de hypotheekadviseur heeft gedaan.

Aanvullende kosten: makelaarskosten

Als je een aankoopmakelaar hebt gevraagd je te begeleiden bij het vinden van een woning, dan betaal je makelaarskosten (courtage). Het bedrag kan per makelaar verschillen, en is meestal een percentage van het aankoopbedrag van de woning.

Ben jij nog op zoek naar een aankoopmakelaar bij jou in de buurt? Klik hier, vergelijk lokale makelaars en vind de aankoopmakelaar die het beste bij jou past!

Aanvullende kosten: taxatiekosten

Een geldverstrekker stelt een taxatierapport vaak verplicht. Met dit rapport krijg je een beter beeld van de werkelijke waarde van de woning. Ook komen (verborgen) gebreken beter aan het licht. De taxatie wordt uitgevoerd door een makelaar en je betaalt hier taxatiekosten voor.

Aanvullende kosten: bankgarantie

Koop je een huis, dan wordt er in de koopovereenkomst vaak gevraagd om een bankgarantie. Het is een verklaring waarmee de geldverstrekker de garantie heeft dat je de verplichtingen als koper nakomt. De bankgarantie is 10% van de koopsom van het huis. Voor het afgeven van een bankgarantie wordt gemiddeld €350 gevraagd.

Aanvullende kosten: kosten inschrijven Kadaster

In het Kadaster staan alle koopwoningen met de gegevens van de eigenaar, de hypotheek en de koopsom. Als nieuwe eigenaar van een woning moet je de gegevens in het kadastraal register laten wijzigen. Voor het aanpassen van gegevens vraagt het Kadaster een vergoeding.

Kosten koper en startersvrijstelling

Als je tussen de 18 en 35 jaar bent, dan betaal je eenmalig geen overdrachtbelasting. Dit wordt ook wel de 'startersvrijstelling' genoemd. Omdat je geen overdrachtsbelasting betaalt ,wordt het bedrag voor de kosten koper dus lager.

Zijn de kosten koper fiscaal aftrekbaar?

De kosten koper bestaan uit verschillende onderdelen. Een aantal van die onderdelen is fiscaal aftrekbaar, zoals de advieskosten voor de hypotheek, de notariskosten, taxatiekosten en de bemiddelingskosten van de makelaar.

Hoe bereken je de kosten koper?

Wil je weten wat de kosten koper zijn, dan moet je eerst weten waaruit deze bestaan. Er zijn tools beschikbaar op internet, maar voor een meer nauwkeurige berekening is het verstandig de hulp van een aankoopmakelaar in te schakelen. Deze kan samen met jou uitzoeken uit welke onderdelen de kosten koper bestaan, hiervan een overzicht maken en berekenen wat de totale kosten zijn.

Ben je op zoek naar een aankoopmakelaar die goed bij jouw wensen en situatie past? Klik op de blauwe knop onder dit artikel en vergelijk aankoopmakelaars bij jou in de buurt!

Veelgestelde vragen in het kort

Wat is het percentage van kosten koper?

Het bedrag dat je betaalt voor kosten koper hangt af van verschillende factoren. Gemiddeld bedraagt het kosten koper percentage 4% tot 6% van de woningwaarde. Kom je in aanmerking voor vrijstelling van de overdrachtsbelasting (startersvrijstelling)? Dan betaal je gemiddeld 3% tot 4% van de woningwaarde.

Hoe bereken je de kosten koper?

De kosten koper bestaan uit een aantal kostenposten die per situatie verschillen. Om de kosten koper te berekenen, moet je deze kosten bij elkaar optellen. Notariskosten zijn een vast element, net zoals overdrachtsbelasting (tenzij je in aanmerking komt voor de startersvrijstelling). Daarnaast kunnen bijvoorbeeld een verplicht taxatierapport, bankgarantie en makelaarskosten deel uitmaken van de kosten koper.

Kan ik de kosten koper meefinancieren in de hypotheek?

In 2023 mag je 100% van de waarde van de woning lenen. Omdat de kosten koper hier boven op komen, kun je deze dus niet meefinancieren in de hypotheek. Hiervoor moet je eigen geld meebrengen. Je moet hiervoor rekening houden met 4% tot 6% van het aankoopbedrag van de woning.