Huis kopen Ik wil een huis kopen voor mijn kind Schenken, lenen of gezamenlijke hypotheek

Hoe helpen ouders hun kind met de hypotheek?

Auteur:
16-04-2022 (laatst bijgewerkt: 16-04-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Starters komen tegenwoordig moeilijk aan een woning. Veel ouders willen hun kind daarom graag helpen met een hypotheek. Maar welke mogelijkheden heeft u als ouders om uw kind met de hypotheek te helpen?

Er zijn meerdere opties. Zo kunt u uw kind helpen met een schenking of lening. Geld lenen aan uw kind voor het kopen van een huis behoort dus tot de mogelijkheden. Een huis kopen met garantie van uw als ouders of de overwaarde op uw eigen huis gebruiken kan ook. Zo kunt u de hypotheek van uw kind aanvullen.

Schenken of lenen?

Het verschil tussen schenken of lenen zit ‘m uiteraard in het feit dat uw kind een schenking niet hoeft terug te betalen. Als u liever geen geld wilt lenen maar liever wilt schenken, is het goed om te weten dat u tot €105.832 belastingvrij aan uw kind kunt schenken. Zo kunt u als ouders uw kind helpen met extra geld voor of boven op de hypotheek. Bij bedragen hierboven betaalt uw kind schenkbelasting.

Liever lenen? Dan is het verstandig afspraken te maken en die op papier te zetten, bijvoorbeeld bij een notaris. Zo weet u zeker dat er later geen onenigheid ontstaat over de lening. Let erop dat de hypotheekverstrekker uw lening meetelt bij het vaststellen van het maximale hypotheekbedrag. Uw kind kan door uw lening niet méér lenen bij de bank. Op deze manier kunt u als ouders uw kind alleen helpen met de hypotheek door het maandbedrag te verlagen.

Ten slotte kunt u ook samen een hypotheek afsluiten. Denk aan een generatie- of familiehypotheek. U heeft als ouders dan wel financiële speelruimte nodig om een tweede hypotheek af te sluiten. Bovendien krijgt u bij een tweede hypotheek geen hypotheekrenteaftrek. Ga daarom na of u  als ouders ondanks deze voorwaarden uw kind toch wil helpen met een hypotheek.

Tweede huis kopen voor kind met overwaarde

Ouders kunnen ook de overwaarde uit hun eerste huis gebruiken voor de hypotheek van hun kind. Voorwaarde is wel dat er sprake is van overwaarde en dat de hypotheekverstrekker akkoord gaat. Ouders verhogen hun hypotheek dan en gebruiken dit geld voor de hypotheek van hun zoon of dochter.

Deze constructie heeft een nadeel. Ouders die hun kind op deze manier willen helpen met de hypotheek krijgen over het deel dat naar het kind gaat geen hypotheekrenteaftrek. Desondanks kan het een goede investering zijn.

Huis kopen met garantie van ouders

Ten slotte kunnen ouders hun kind ook helpen door garant te staan voor de hypotheek van hun kind. Let er wel op dat het tegenwoordig niet mogelijk is om voor meer dan 20% garant te staan. Komt uw kind meer dan 20% van het aankoopbedrag tekort? Dan zult u een extra schenking of lening moeten overwegen.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om als ouders uw kind te helpen met een hypotheek? Een hypotheekadviseur kan de opties met u en uw zoon of dochter doornemen. Daarnaast kan een aankoopmakelaar u helpen bij het vinden van een geschikte woning.

Veelgestelde vragen in het kort

Kan ik geld lenen aan mijn kind voor het kopen van een huis?

Ja, u kunt geld lenen aan uw kind voor het kopen van een huis. Het maximale hypotheekbedrag wordt hier niet hoger door, maar de maandlasten worden wel lager.

Kan iedereen een huis kopen met garantie van zijn of haar ouders?

Ja, mits de ouders voldoende financiële ruimte hebben om garant te staan. Een huis kopen met garantie van ouders is alleen dan mogelijk.

Is het slim overwaarde uit mijn huis te gebruiken voor de hypotheek van mijn kind?

Overwaarde uit uw huis gebruiken voor de hypotheek van uw kind kan verstandig zijn. U investeert in een woning terwijl u uw kind helpt met de hypotheek. Houd wel rekening met hogere maandlasten en minder hypotheekrenteaftrek.