Huis kopen Overwaarde gebruiken Zo kunt u uw overwaarde gebruiken

Overwaarde opnemen: dit zijn uw opties

Auteur:
28-03-2022 (laatst bijgewerkt: 08-06-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Het klinkt aantrekkelijk: de extra waarde uit uw woning opnemen en gebruiken voor een verbouwing of verhuizing. Maar wanneer kunt u eigenlijk overwaarde opnemen? En welke voorwaarden en risico’s zitten daaraan vast?

Voorop staat dat er eerst sprake moet zijn van overwaarde voor u deze kunt opnemen. We spreken van overwaarde als de woning meer waarde is dan de hypotheeklast. Overwaarde kan ontstaan doordat de woning gedurende langere tijd meer waard wordt, of omdat u de hypotheek afbetaalt. Als er sprake is van overwaarde, kunt u deze tegen bepaalde voorwaarde opnemen.

Hoe werkt overwaarde opnemen?

U kunt op twee manieren overwaarde opnemen. Als u heeft vastgesteld dat er sprake is van overwaarde en u deze wilt opnemen zonder het huis te verkopen, neemt u contact op met de hypotheekverstrekker. Bij overwaarde opnemen vraagt u de hypotheekverstrekker de hypotheek te verhogen met het bedrag dat u aan overwaarde wilt opnemen.

Stel, u kocht uw woning voor €230.000 en er is sprake van €45.000 overwaarde. Dan kunt u de hypotheekverstrekker dus verzoeken de oorspronkelijke lening op te hogen, met maximaal €45.000. Dit bedrag kunt u vervolgens besteden aan een verbouwing voor de woning of voor aanvulling op uw pensioen.

U kunt ook overwaarde opnemen door uw woning te verkopen. Met de opbrengst betaalt u de hypotheek af. Het bedrag dat overblijft kunt u vrij besteden. Let op: als u binnen drie jaar een nieuwe woning koopt, moet u de overwaarde investeren in de nieuwe hypotheek. Anders wordt u gekort op de hypotheekrenteaftrek.

Waar moet je aan denken?

Overwaarde opnemen door uw hypotheek te verhogen kan alleen als uw inkomen de hogere hypotheek dekt. Wilt u overwaarde opnemen door de woning te verkopen? Besluit dan van tevoren of u wel of niet binnen drie jaar een nieuwe woning koopt. Als u dat wel doet, heeft overwaarde opnemen mogelijk gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek.

Houd er ook rekening mee dat een groot bedrag aan overwaarde op uw rekening bijdraagt aan uw vermogen. Dat kan invloed hebben op de hoogte van uw vermogensbelasting. Weten wat de beste keuze is in uw geval? Laat de overwaarde op uw huis dan gratis bepalen door een makelaar.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe weet ik of er overwaarde op mijn huis zit?

U berekent eenvoudig of er overwaarde op uw huis zit. U trekt de hypotheekschuld af van de actuele marktwaarde. Komt u op een positief getal uit? Dan is er sprake van overwaarde.

Waar kan ik overwaarde voor gebruiken?

U kunt overwaarde in principe overal voor gebruiken. Voor een verbouwing, verduurzaming, nieuwe auto of als spaarpot. Als u binnen drie jaar een nieuwe woning koopt na verkoop van uw oude woning, moet u de overwaarde gebruiken om uw nieuwe hypotheek af te betalen.

Kan ik zelf de overwaarde op mijn huis berekenen?

Ja, u kunt zelf de overwaarde op uw huis berekenen. U moet hiervoor wel weten hoe hoog de actuele woningwaarde en hypotheekschuld zijn.