Huis kopen Overwaarde gebruiken Huis boven water: wat nu?

Overwaarde verzilveren op uw huis: 7 opties

Auteur:
20-09-2022 (laatst bijgewerkt: 19-10-2022)
Leestijd: 3-4 minuten

De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Grote kans dat u een behoorlijke overwaarde op uw huis hebt. Die overwaarde verzilveren kan op verschillende manieren. Hieronder noemen we 7 opties om uw overwaarde te verzilveren:

1. Het kopen van een andere woning

Na het verzilveren van uw overwaarde kunt u óf een duurder huis kopen, óf een lagere hypotheek afsluiten. Het is voordelig de overwaarde in een nieuw huis te investeren. Dat heeft te maken met regels rond de hypotheekrenteaftrek. Laat u daar goed over informeren.

2. De overwaarde opnemen om een tweede woning te kopen

Let wel goed op de extra regels die gelden bij het kopen van een tweede woning. Het is meestal bij een tweede huis niet mogelijk om gebruik te maken van de regeling voor hypotheekrenteaftrek.

3. Uw huis verbouwen

U sluit dan een extra lening bij de bank af voor de verbouwing en uw huis is het onderpand. Sommige gemeenten geven een lening voor het verduurzamen of levensloopbestendig maken van uw huis. Dat werkt dan op dezelfde manier: u sluit een lening af en uw huis is het onderpand. Met zo’n investering wordt uw huis (nog) meer waard.

4. Een auto of iets anders kopen

Wanneer u een flinke investering in uw tuin wilt doen, kunt u daar de verzilverde overwaarde voor gebruiken. Ook kunt u de overwaarde gebruiken om bijvoorbeeld een auto te kopen of uw pensioen aan te vullen. U moet dan voor het bedrag van de overwaarde, net als bij de verbouwing, een extra lening bij de bank afsluiten of uw hypotheek verhogen.

5. Een verzilverhypotheek afsluiten

Met een verzilverhypotheek kunt u de overwaarde op uw huis verzilveren met bijna geen inkomenstoets. Bij een reguliere hypotheekverhoging is die inkomenstoets er wel. Een deel van de overwaarde komt beschikbaar en u betaalt alleen rente over de nieuwe hypotheek. De rente wordt opgeteld bij de bestaande hypotheekschuld. Deze mogelijkheid is vooral aantrekkelijk voor mensen op leeftijd. Hij wordt ook wel “opeethypotheek” genoemd.

6. Uw kind of kleinkind ondersteunen

U kunt de overwaarde op uw huis verzilveren en aanbieden voor de hypotheek van uw kind. Er is wel een nadeel aan deze constructie: uw kind kan dan geen hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluiten. U loopt zelf ook risico op het moment dat uw kind de hypotheek niet meer kan betalen.

7. Overwaarde schenken aan uw kind

In 2022 geldt de regeling dat u de overwaarde van uw huis mag gebruiken om eenmalig € 100.000 belastingvrij te schenken aan uw kinderen. De voorwaarde is dat ze het gebruiken voor de koop van een huis of voor het aflossen op de hypotheek.

Meer mogelijkheden om de overwaarde van uw huis te verzilveren

Er zijn nog meer mogelijkheden om de overwaarde van uw huis op te nemen.Dit zijn wat minder voor de hand liggende opties die grote financiële gevolgen kunnen hebben. Vraag dus altijd deskundig advies aan een erkende lokale makelaar of een andere kenner van de woningmarkt. Al deze opties kennen hun eigen voorwaarden.

Voor al deze mogelijkheden om de overwaarde van uw huis te verzilveren moet u natuurlijk eerst weten óf en hoeveel overwaarde er op uw huis zit. Laat daarom een gratis overwaarde check uitvoeren door een full-service makelaar in de buurt. Dit is niet alleen kosteloos, maar ook geheel vrijblijvend.

Wilt u de overwaarde verzilveren, bijvoorbeeld door de woning te verkopen? Dan kan dezelfde makelaar u hier op maat bij helpen.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe kan ik de overwaarde van mijn huis opnemen?

De overwaarde op uw huis opnemen kan op verschillende manieren: uw huis verkopen, een extra lening of hypotheek afsluiten of de overwaarde schenken aan uw kinderen.

Hoe kan ik de overwaarde van mijn huis investeren in iets anders?

De overwaarde van uw huis investeren in iets anders dan uw huis kan door bij de bank een lening of tweede hypotheek af te sluiten óf uw bestaande hypotheek te verhogen.

Is het verstandig je huis met overwaarde te verkopen?

Uw huis met overwaarde verkopen kan aantrekkelijk zijn wanneer u de overwaarde wilt steken in het kopen van een nieuwe woning. Dat kunt u dan gemakkelijker betalen.