Huis kopen Hoe werkt een huis bezichtigen? Kopen zonder kijken: de voor- en nadelen

Bod op huis zonder bezichtiging: is dat slim?

Auteur:
28-10-2022 (laatst bijgewerkt: 28-10-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Op de huidige huizenmarkt moet je soms snel handelen. Er zijn vaak veel gegadigden voor een woning en het kan voordelen hebben om snel te bieden. Ook is het soms zó druk dat bezichtigen niet meer kan. Toch is het zelden een goed idee om een bod op een huis te doen zonder bezichtiging.

Tijdens een bezichtiging kunt u beoordelen of het huis ook uw thuis kan gaan worden. U krijgt een gevoel bij het huis, de straat waarin het staat, de tuin, de buren en ga zo maar door. Foto’s kunnen dat nooit vervangen. Ook gebreken of achterstallig onderhoud ziet u met eigen ogen sneller en beter dan vanaf een foto of een ingevuld formulier.

De voor- en nadelen van bieden zonder bezichtiging

De voordelen van een bod zonder bezichtiging zijn dat u snel kunt handelen en de concurrentie misschien te vlug af bent. Ook wanneer u het huis om praktische redenen niet kunt bezichtigen, kunt u op deze manier toch nog een poging doen om het huis te kopen.

De nadelen zijn groter. Tijdens een bezichtiging verzamelt u essentiële informatie. Over het huis, de staat van onderhoud en de omgeving van het huis. Ook kunt u gericht vragen stellen aan de verkoopmakelaar of beter nog: aan de verkoper.

Wanneer u niet bezichtigt, kunt u nooit voldoen aan de onderzoeksplicht die u hebt: u moet zelf constateren of de verkoper u goed heeft geïnformeerd over de staat van het huis.

Bod op een huis zonder bezichtiging: hoe wel?

Er kunnen altijd omstandigheden zijn waarom u een huis niet kunt bezichtigen. Wanneer u toch wilt meebieden, zijn er verschillende mogelijkheden. U kunt een familielid of een aankoopmakelaar vragen om in uw plaats de bezichtiging te doen. Eventueel kunt u online meekijken.

Het inschakelen van een aankoopmakelaar is verreweg de optie. Een makelaar heeft immers langjarige ervaring met bezichtigingen en weet precies waar hij op moet letten om onaangename verrassingen te voorkomen. Daarnaast is het aan te bevelen om te bieden onder voorbehoud van bouwkundige keuring. Wanneer daar verrassingen uit komen, kunt u nog onder de koop uit.

Zorg in ieder geval altijd voor een goede lokale full-service aankoopmakelaar. Die bekijkt een huis in uw plaats met een deskundige blik en kan namens u de juiste vragen stellen aan de verkopende partij. Dat verkleint het risico dat u zonder bezichtiging een bod op een huis doet dat in de praktijk tegenvalt. Een goede aankoopmakelaar vindt u gratis en vrijblijvend op onze vergelijkingspagina.

Veelgestelde vragen in het kort

Moet ik altijd het huis bezichtigen wanneer ik een bod wil doen?

Ja, u moet het huis altijd bezichtigen wanneer u een bod wil doen. Het is heel onverstandig om te bieden op een huis dat u niet gezien hebt. U kunt later spijt krijgen, omdat u niet goed hebt gelet op gebreken en de staat van onderhoud. Ook hebt u geen gevoel kunnen krijgen bij de omgeving van het huis.

Waar moet ik op letten bij de bezichtiging van een koopwoning?

Bij de bezichtiging van een koopwoning moet je letten op de zaken die u zelf heel belangrijk vindt en op eventuele gebreken of achterstallig onderhoud. Bereid u goed voor op de bezichtiging.

Welke vragen stel ik bij de bezichtiging van een huis?

De vragen die je stelt bij de bezichtiging van een huis moeten vooral gaan over de dingen die je niet kunt zien: wat is de relatie met de buren, waarom is iemand er ooit gaan wonen, wat zijn goede en minder goede herinneringen aan het wonen in dit huis enzovoort.