Huis verkopen Makelaar kiezen Meer uit de verkoop halen

Hoe kies je de juiste makelaar in 2024? (6 tips)

Auteur:
19-07-2023 (laatst bijgewerkt: 27-01-2024)
Leestijd: 3-4 minuten

Ga jij je huis verkopen in 2024? Dan is het belangrijk dat je goed nadenkt over je keuze voor een makelaar. De woningmarkt verandert en de woningprijzen stijgen niet meer. Ga daarom op zoek naar een makelaar die jouw huis snel of voor de beste prijs verkoopt. Maar hoe maak je de juiste keuze uit zoveel verkoopmakelaars? Wij geven je 6 tips:

Tip 1: Stel een aantal criteria op

Ieder mens is anders. De makelaar die past bij jouw beste vriend, past misschien niet bij jou. Denk daarom goed na over je eisen voor de makelaar. Wat zijn je wensen? Hoeveel hulp heb je nodig bij de verkoop van je huis? Wat zijn je verwachtingen van de makelaar?

Zet deze criteria op een rij. Wanneer je dit duidelijk hebt, kun je beginnen met het vergelijken van makelaars.

Tip 2: Vergelijk verschillende makelaars

Een makelaar kiezen lijkt makkelijk. Misschien ken je iemand via-via? Of kies je het liefst voor een makelaar die dicht in de buurt zit? Toch is het niet slim om voor de bekende weg te kiezen.

Makelaars verschillen veel van elkaar. Denk hierbij aan de tarieven, voorwaarden en verkoopstrategie. Daarom kun je het beste meerdere makelaars vergelijken en daarna een weloverwogen keuze maken.

Wij houden al sinds 2014 een database bij met statistieken van alle Nederlandse makelaars. Hierdoor hebben wij veel inzicht in de verschillen tussen makelaars en kunnen we jou koppelen aan de makelaar die het meest geschikt is voor jou.

De makelaars waar we jou mee matchen komen bij jou uit de buurt en zijn bijvoorbeeld geselecteerd op:

Gebruik het gratis vergelijkingsformulier op onze website om makelaars snel en makkelijk met elkaar te vergelijken. Na het invullen van het formulier ontvang je meerdere vrijblijvende makelaarsoffertes die zijn afgestemd op de voorkeuren die jij invult.

Tip 3: Kijk naar de toegevoegde waarde

Bij het vergelijken van makelaars is het verleidelijk om direct naar het prijskaartje te kijken en een makelaar als "duur" te bestempelen. Maar kijk ook wat een makelaar met zich meebrengt.

Verkoopt hij huizen bovengemiddeld snel of winstgevend? Heeft hij een heldere verkoopstrategie? En beschikt hij over een groot netwerk van potentiële kopers?

Een goede makelaar levert meer op dan je aan makelaarskosten kunt besparen door simpelweg voor de goedkoopste makelaar te kiezen.

Tip 4: Leer de makelaars kennen

Heb je eenmaal meerdere makelaarsoffertes vergeleken? Op basis van kosten, werkwijze en prestaties heb je misschien een voorkeur voor enkele makelaars. Nodig deze makelaars dan vooral uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Luister tijdens dit gesprek goed naar je gevoel. Komt een makelaar betrouwbaar over? Geeft hij logisch advies? Is er een klik?

Bij een samenwerking ga je veel contact hebben met elkaar. Daarom is het belangrijk dat jullie er beiden een goed gevoel bij hebben. Kijk dan ook verder dan alleen de offerte en neem alle aspecten mee.

Tip 5: Bespreek alle voorwaarden

De voorwaarden die een makelaar stelt kunnen verschillen. Bepaalde makelaars rekenen bijvoorbeeld opstartkosten, terwijl andere deze verwerken in de courtage. En wat gebeurt er als je de verkoopopdracht intrekt, omdat je het huis niet meer wilt verkopen? Sommige makelaars rekenen dan intrekkingskosten.

Zorg dat je goed geïnformeerd bent over dit soort zaken voor je een beslissing neemt. Zorg ook dat je een vast tarief afspreekt als courtage. Dit is vaak 1% tot 1,25% van de verkoopprijs.

Tip 6: Vraag om een waardebepaling

Standaard inbegrepen bij een kennismakingsgesprek met een makelaar is een gratis waardebepaling inclusief verkoopadvies. Hierbij krijg je direct inzicht in de actuele waarde van je huis en geeft de makelaar advies over een goede vraagprijs en verkoopstrategie.

Tip: Nodig altijd meerdere makelaars uit voor een gratis waardebepaling. Zo kun je makelaars niet alleen op kosten, maar ook hun communicatie en verkoopstrategie vergelijken. Daarnaast krijg je het meest nauwkeurige beeld van de waarde van je woning.

Veelgestelde vragen in het kort

Waarom een makelaar zoeken voor het verkopen van je huis?

Een makelaar zoeken voor het verkopen van je huis is altijd verstandig. Met behulp van een verkoopmakelaar worden huizen vaak sneller en tegen een hogere prijs verkocht. Je kunt veel zaken uit handen geven aan een makelaar, zoals de bezichtigingen en de promotie van je woning. Zonder makelaar kun je bijvoorbeeld niet adverteren op Funda.

Waar kan ik NVM-makelaars vergelijken?

Via deze website heb je de mogelijkheid om offertes van NVM-makelaars te vergelijken. Je vult een aantal vragen in en ontvangt hierna gratis de offertes van makelaars die bij jou passen. Zo krijg je een compleet beeld van kosten en mogelijkheden van verkoopmakelaars bij jou in de buurt. Start hier met het vergelijken van verkoopmakelaars.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een makelaar?

Hier moet je op letten bij het kiezen van een makelaar: lees de offerte goed door, zorg dat je op de hoogte bent van de voorwaarden en kosten, en luister naar je gevoel. Kies altijd een makelaar die is aangesloten bij een beroepsvereniging, zoals de NVM, VBO of VastgoedPRO.