Huis kopen Wat kost het kopen van een huis? Zoveel spaargeld heb je nodig

Welke kosten komen kijken bij het kopen van een huis?

Auteur:
24-01-2024 (laatst bijgewerkt: 27-01-2024)
Leestijd: 3-4 minuten

Je hebt je droomhuis gevonden en bent helemaal verliefd. Maar voordat je de sleutels in handen hebt, maak je eerst nog een hoop kosten om het huis te kunnen kopen. Dit zijn bijkomende kosten naast de koopsom die wordt gedekt door de hypotheek. In dit artikel zetten we op een rijtje welke kosten komen kijken bij het kopen van een huis.

Advies- en bemiddelingskosten

Advies- en bemiddelingskosten zijn een eenmalige vergoeding die je betaalt aan een adviseur of bemiddelaar die je helpt bij het kopen van een huis. Veel kopers schakelen bijvoorbeeld een hypotheekadviseur in voor advies over de hypotheek.

De kosten voor een hypotheekadviseur kunnen variëren afhankelijk van de ervaring en het tarief van de adviseur, maar liggen gemiddeld rond de €3.000.

Wel is het zo dat een goede hypotheekadviseur zijn eigen kosten voor je terugverdient door goede en kostenbesparende tips te geven over de hypotheek.

Notariskosten

Notariskosten zijn de kosten die je betaalt aan de notaris voor het passeren van de akte van levering en de hypotheekakte. De hoogte van de notariskosten is afhankelijk van de waarde van de woning en varieert van €500 tot €1.000 voor de akte van levering en van €200 tot €500 voor de hypotheekakte.

Daarnaast moet je bij het kopen van een huis ook rekening houden met de kosten voor het inschrijven van de akte in het Kadaster. Deze kadasterkosten bedragen gemiddeld zo'n €150.

In totaal kom je voor de notariskosten dus al snel uit op €1.200 tot €1.500.

Nationale Hypotheek Garantie

Ook het aanvragen van een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bij het kopen van een huis kost geld. Een NHG biedt bescherming als je de hypotheek op enig moment niet meer kunt betalen.

De kosten voor het aanvragen van NHG bedragen in 2024 0,6% van het hypotheekbedrag. Deze kosten staan ook wel bekend als de borgtochtprovisie.

Bij een gemiddelde huizenprijs van €432.000 betaal je dus €2.592 (0,6%) aan borgtochtprovisie voor de NHG.

Een van de voordelen van de NHG is dat je een lagere hypotheekrente betaalt over de gehele looptijd van je hypotheek. Dit voordeel kan oplopen tot ruim 1% per jaar, waardoor je de kosten voor de NHG op de langere termijn altijd terugverdient.

Overdrachtsbelasting

Overdrachtsbelasting is een percentage van de koopsom dat je moet betalen aan de overheid bij de aankoop van een huis. De hoogte van dit percentage verschilt per situatie:

Bij de eerder genoemde huizenprijs van €432.000 hoef je als koper dus geen overdrachtsbelasting te betalen. Bij een woning van €550.000 ben je 2% van €550.000 = €11.000 kwijt aan overdrachtsbelasting.

Taxatiekosten

Voordat de bank een hypotheek verstrekt, willen ze weten wat de waarde is van de woning die je wilt kopen. Hiervoor schakelen ze een onafhankelijke taxateur in die de woning komt inspecteren en taxeren. Als koper moet je deze taxatiekosten van gemiddeld €600 zelf betalen.

Taxatie is een belangrijk onderdeel van het aankoopproces. Een taxatie is namelijk niet alleen nodig voor het vaststellen van de hypotheek, maar ook om te controleren of je niet te veel betaalt voor het huis. De taxateur kijkt onder andere naar de staat van onderhoud, grootte, locatie en vergelijkbare verkopen in de buurt.

Makelaarskosten

Als je bij de aankoop gebruik maakt van een makelaar, komen daar vanzelfsprekend ook kosten bij kijken. Makelaarskosten bestaan meestal uit een percentage van de uiteindelijke koopsom (courtage) en/of een vast tarief.

Het is raadzaam om met meerdere aankoopmakelaars te vergelijken en offertes op te vragen. Vergelijk onder andere de hoogte van de courtage en welke diensten een makelaar je precies biedt. Zo vind je de beste deal.

Bouwtechnische keuring

Voordat je een bod uitbrengt op een woning, is het verstandig om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. Een bouwkundig inspecteur controleert het huis hierbij op bouwkundige gebreken of andere verborgen problemen.

Een bouwtechnische keuring kost gemiddeld tussen de €300 en €600, afhankelijk van het huis en de ervaring van de inspecteur. Tijdens de inspectie wordt gecontroleerd op onder andere:

Na de keuring is het zaak om de resultaten grondig door te nemen. Eventuele gebreken kun je bespreken met de verkoper of gebruiken als onderhandelingspunt voor het bod. Ook kun je op basis van de bevindingen besluiten om van de koop af te zien.

Welke kosten komen kijken bij het kopen van een huis?

Zoals je ziet komen er los van de koopsom nog flink wat bijkomende kosten kijken bij het kopen van een huis. De belangrijkste kostenposten zijn:

Samen komen deze kosten afhankelijk van de koopsom al snel uit op ongeveer €11.000, wat betekent dat je dit bedrag aan spaargeld op je rekening moet hebben staan. Daarnaast heb je ook nog extra geld nodig voor de verhuizing en inrichting van het nieuwe huis.

Maak van tevoren daarom een goede begroting, zodat je genoeg spaargeld hebt en niet voor verrassingen komt te staan. Er komen de nodige kosten kijken bij het kopen van een huis, maar als het goed is heb je daarna vele jaren woonplezier.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoeveel advieskosten komen kijken bij het kopen van een huis?

De kosten voor een hypotheekadviseur kunnen verschillen afhankelijk van de ervaring en het tarief van de adviseur, maar liggen gemiddeld rond de €3.000.

Hoeveel notariskosten komen kijken bij het kopen van een huis?

Notariskosten zijn de kosten die je betaalt aan de notaris voor het passeren van de akte van levering, de hypotheekakte en het inschrijven van de akte in het Kadaster. In totaal kom je voor de notariskosten al snel uit op €1.200 tot €1.500.

Hoeveel taxatiekosten komen kijken bij het kopen van een huis?

De taxateur kijkt onder andere naar de onderhoudsstaat, grootte, ligging en vergelijkbare verkopen in de buurt. Gemiddeld bedragen de taxatiekosten €600.

Hoeveel makelaarskosten komen kijken bij het kopen van een huis?

Makelaarskosten bestaan meestal uit een percentage van de uiteindelijke koopsom (een courtage van gemiddeld 1%-2%) en/of een vast tarief (gemiddeld €1.500 - €3.000).