Huis kopen Koopcontract en ontbindende voorwaarden Voorkom verrassingen bij het kopen van een huis

Voorlopig koopcontract opstellen: hoe werkt dat?

Auteur:
28-10-2022 (laatst bijgewerkt: 28-10-2022)
Leestijd: 4-5 minuten

Heeft u het huis van uw dromen gevonden, het van binnen en van buiten bekeken en weet u zeker dat u het wilt kopen? Dan is het tijd om een voorlopig koopcontract op te stellen. Wat is dit precies, hoe voorlopig is 'voorlopig' en kunt u een dergelijk contract zelf opstellen of moet dit worden gedaan door een professional?

Wat is een voorlopig koopcontract?

Een voorlopig koopcontract is een contract dat u afsluit voor de koop van een nieuwe woning. Het wordt ook wel een 'koopovereenkomst' of een 'koopakte' genoemd. De term 'voorlopig' is een beetje misleidend. Een koopakte is namelijk wel degelijk bindend voor zowel u als koper als voor de verkoper.

Wat staat er in een voorlopig koopcontract?

In een voorlopig koopcontract staan alle details rond de koop van de woning. Dat zijn onder meer de koopprijs, de betalingsafspraken en de datum waarop de overdracht plaats gaat vinden. Ook ontbindende voorwaarden staan in de koopakte, net zoals eventuele spullen die de verkoper in de woning achterlaat en die u als koper overneemt.

Kan ik zelf een voorlopig koopcontract opstellen?

U kunt zelf een voorlopig koopcontract opstellen. Het beste kunt u dan gebruik maken van een standaard koopcontract dat ook door een makelaar wordt gehanteerd. Dit kunt u vinden u op internet.

Houd er wel rekening mee dat een voorlopig koopcontract een belangrijk document is waarin geen fouten of onduidelijkheden mogen staan. Komt u bijvoorbeeld in conflict met de verkoper over ontbindende voorwaarden en staan deze niet eenduidig omschreven in het contract, dan kan het zijn dat u het contract niet mag ontbinden. Aangeraden wordt dus altijd uw contract te laten nazien door een professional zoals een makelaar, of het opstellen ervan aan een professional over te laten.

Wat kost het opstellen van een voorlopig koopcontract?

Voor het laten opstellen van een voorlopig koopcontract moet u rekenen op een bedrag tussen de € 400 en € 500.

Wanneer kan ik een voorlopig koopcontract ontbinden?

Na het tekenen van een voorlopig koopcontract heeft u drie werkdagen wettelijke bedenktijd. Wilt u in die drie dagen afzien van de koop, dan kan dit zonder opgaaf van reden. Dit doet u bijvoorbeeld door de koper te bellen of een e-mail te sturen. Per post opzeggen kan ook, maar de ontbinding moet dan binnen de wettelijke bedenktijd bij de verkoper aankomen. De dag van verzending telt niet als opzegdag.

Na de wettelijke bedenktijd kunt u een contract alleen ontbinden op basis van de ontbindende voorwaarden. Deze voorwaarden staan niet automatisch in een koopcontract. U moet deze laten opnemen. De meest bekende ontbindende voorwaarden zijn:

Hoe stel ik ontbindende voorwaarden op?

Ontbindende voorwaarden mogen nooit voor tweeërlei uitleg vatbaar zijn. U kunt bijvoorbeeld vinden dat een verborgen gebrek ernstig is, maar als de verkoper dat niet vindt ontstaat er discussie. Ontbindende voorwaarden moeten dus zo helder mogelijk op papier gezet worden. Het is daarom verstandig dit te laten doen door een professional zoals een makelaar.

U moet ook duidelijk kunnen aantonen dat u aan een ontbindende voorwaarde voldoet. Door een bouwkundige keuring bijvoorbeeld, die duidelijk maakt dat de kosten voor achterstallig onderhoud meer dan tien procent bedragen van de woningwaarde en waarop deze berekening gebaseerd is. Kunt u geen financiering krijgen? Dan moet u een afwijzing kunnen overleggen van ten minste twee geldverstrekkers.

Verstandig is hoe dan ook om een voorlopig koopcontract te laten opstellen door iemand met ruime ervaring en kennis op dit gebied, zoals een aankoopmakelaar. Met zijn kennis en ervaring weet een aankoopmakelaar precies wat er in een voorlopig koopcontract moet staan en hoe hij alle voorwaarden glashelder op papier zet. Hiermee voorkomt u juridische problemen of onaangename verrassingen rond de koop.

Veelgestelde vragen in het kort

Wat is een voorlopig koopcontract?

Een voorlopig koopcontract is een contract dat wordt gesloten voor de koop van een nieuwe woning. Het wordt ook wel een 'koopakte' of 'koopovereenkomst' genoemd. Zowel voor de koper als de verkoper is dit contract bindend.

Hoe kan je een voorlopig koopcontract ontbinden?

Na het tekenen van het voorlopig koopcontract heeft u een wettelijke bedenktijd van drie werkdagen waarin u af mag zien van de koop zonder opgaaf van reden. Na de wettelijke bedenktijd is het alleen mogelijk het contract te ontbinden op basis van de ontbindende voorwaarden die in het contract zijn opgenomen. Wilt u daarbuiten het contract ontbinden, dan bestaat de kans dat u een boete moet betalen.

Een voorlopig koopcontract, hoe lang blijft dat geldig?

Er is geen verschil tussen een voorlopig en een definitief koopcontract. Er is dus ook geen maximale tijd die daar tussen mag zitten of officiële tijd dat een koopcontract geldig is. Na ondertekening van het voorlopige koopcontract heeft u drie dagen bedenktijd. De tijd die tussen het tekenen van het voorlopige contract en het passeren van de akte zit hangt af van de afspraken die u met de verkoper maakt. Gebruikelijk is een termijn van zes weken.