Huis verkopen Makelaar kiezen Afspraken met de makelaar

Kan ik onderhandelen over de courtage van een makelaar?

Auteur:
10-08-2021 (laatst bijgewerkt: 03-10-2021)
Leestijd: 2-3 minuten

Als u van plan bent om uw huis te verkopen, dan gaat u een verkoopmakelaar inschakelen. Een verkoopmakelaar werkt meestal met een courtage, hetgeen vaak een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs is. Een standaard courtagepercentage dat door makelaars gevraagd wordt is 1,5% van de verkoopprijs. De vraag is: kunt u onderhandelen over de courtage van de makelaar? Het antwoord is: ja, dat kan. Op deze pagina leggen wij uit wat uw mogelijkheden zijn, wat normaal is, en wat slim is om te doen om (te) hoge courtagekosten te voorkomen.

Hoe komt een courtage tot stand?

Een courtage is een tarief op maat. De courtage reflecteert hoe snel de makelaar meent uw woning te kunnen verkopen voor een goede prijs. Als een makelaar meent dat uw woning courant is (aantrekkelijk / veel vraag naar), dan zal de makelaar u een lage courtage voorleggen. Immers, een woning die snel en gemakkelijk verkocht wordt, levert de makelaar weinig werk op. Nemen we de tegenovergestelde situatie (een woning die moeilijk verkoopbaar is / waar weinig vraag naar is), dan zal de makelaar juist een hoge courtage rekenen. De makelaar voorziet in dat geval een langer en moeizamer verkooptraject.

Let op: makelaars kunnen hierover van mening verschillen. Waar de ene makelaar uw woning moeilijk verkoopbaar acht, kan een andere makelaar juist goede en snelle verkoopkansen zien. Het is alleen al daarom verstandig om makelaars te vergelijken, voordat u daadwerkelijk een makelaar kiest. Het kan bij een gemiddelde woning letterlijk meer dan 2.000,- euro aan makelaarskosten schelen door minimaal met twee makelaars te spreken. Het is niet ongebruikelijk om drie of vier makelaars uit te nodigen voordat u een keuze maakt.

Kan ik onderhandelen over de courtage?

Ja, een courtage van een makelaar is onderhandelbaar. Dat wil zeggen: als een makelaar 1,5% courtage vraagt voor de verkoop van uw woning, dan is er ruimte om daarover te onderhandelen. Het courtagevoorstel van een makelaar is enkel een voorstel. U hebt een opdracht te vergeven en de makelaar wil die opdracht graag voor u uitvoeren. Als de makelaar een prijs afgeeft, dan bent u vrij om daarover te onderhandelen. Let wel, niet iedere makelaar staat open voor onderhandeling, bijvoorbeeld omdat de makelaar al zijn of haar scherpste prijs heeft neergelegd.

Zorg voor een goede onderhandelingspositie

Onderhandelen is alleen zinvol als u een goede onderhandelingspositie hebt. Vraagt u een willekeurige verkoopmakelaar om bij u langs te komen voor een kennismaking, dan zult u in de regel een courtage van 1,5 procent voorgelegd krijgen (landelijk gemiddelde). Door de situatie hebt u dan (nog) geen goede onderhandelingspositie. U hebt geen vergelijkingsmateriaal: het is onduidelijk of de genoemde courtage reëel is en welke mate van speling er in zit.

Door offertes te vergelijken van verkoopmakelaars krijgt u wel een volledig beeld. Als de makelaars courtages vaststellen tussen de 1% en de 1,6%, dan heeft u niet alleen een aanzienlijk lagere courtage op tafel liggen, maar ook een goede onderhandelingspositie om een iets duurdere makelaar te bewegen om zijn of haar courtage naar beneden bij te stellen. Dat kan in uw voordeel zijn als bijvoorbeeld graag met een makelaar in zee wilt die uw persoonlijke voorkeur heeft, maar die qua tarief een stuk hoger zit. Bij het onderhandelen over de courtage, heeft u met drie andere offertes van makelaars op tafel een betere onderhandelingspositie.

De laagste courtage krijgen door goed te vergelijken en te onderhandelen

Voorkom een onnodig hoge makelaarscourtage door offertes op te vragen. Meerdere makelaars stellen voor u graag (vrijblijvend) een courtage op maat vast. Door meerdere prijzen op tafel te hebben liggen, hebt u een goede onderhandelingspositie bij het onderhandelen over een lagere courtage met de makelaar die uw persoonlijke voorkeur.

Onderhandelen over een courtage is niet raar en kan u een aanzienlijk bedrag aan makelaarskosten besparen. Let wel, iedere makelaar heeft zijn bodemprijs en niet iedere makelaar is bereid te dalen in prijs. Alleen op basis van meerdere offertes kunt u aanvoelen welke onderhandelingsruimte realistisch is.