Huis kopen Overwaarde gebruiken Inzicht in de waarde van je huis

Overwaarde check: de 5 grote voordelen

Auteur:
28-11-2023 (laatst bijgewerkt: 28-11-2023)
Leestijd: 3-4 minuten

Je hebt vast wel eens gehoord van overwaarde. Wanneer je huis overwaarde heeft, is de marktwaarde van je huis hoger dan de resterende schuld aan de hypotheekverstrekker. Hier trek je ook nog de verkoopkosten, zoals makelaarskosten vanaf. Het bedrag dat je daarna overhoudt, is je overwaarde.

Laten we kijken naar het volgende voorbeeld:

Hierbij hou je 165.000 euro over aan overwaarde. Overwaarde hebben op je huis is altijd iets positiefs.

Hoe ontstaat overwaarde?

Overwaarde ontstaat doordat je huis door de jaren heen meer waard wordt. Misschien is de huizenmarkt verandert, heb je een grote verbouwing gedaan of je huis verduurzaamd. Al deze opties zorgen ervoor dat je overwaarde kunt hebben.

Maar hoe weet je of je huis overwaarde heeft? Doe de overwaarde check en kom achter de waarde van je huis.

Waarom kiezen voor een overwaarde scan?

Een overwaarde check geeft inzicht in de actuele waarde van je woning. Dat is belangrijk, omdat je zo de overwaarde eenvoudig berekent, voordat je je huis daadwerkelijk verkoopt.

Je wilt je overwaarde eigenlijk al in een vroeg stadium weten. Zo weet je hoeveel geld je in een nieuwe woning kunt investeren en hoeveel je gaat overhouden.

Wil je de overwaarde van je huis weten? Dan is het slim om een makelaar langs te laten komen. Deze voert gratis en vrijblijvend een overwaarde scan voor je uit.

De voordelen van een overwaarde check

Een overwaarde scan heeft veel voordelen. Wij zetten ze voor je op een rij.

1. Je hebt direct inzicht in de waarde van je huis

Na de overwaarde check weet je precies wat je huis waard is. Het is even nauwkeurig als een taxatie, maar kost wel een stuk minder geld. Het is namelijk helemaal gratis. Na het bezoek van de makelaar heb je een duidelijk inzicht in de overwaarde.

2. Beter dan online tools voor het berekenen van woningwaarde

Ja, je kunt gratis online berekentools gebruiken om je overwaarde te berekenen. Deze tools kijken echter vooral naar de WOZ-waarde en zijn hierdoor zeer onbetrouwbaar. Bij de overwaarde check komt een makelaar bij je langs om alles te bekijken. Hierdoor is de waardebepaling van de makelaar vrijwel net zo nauwkeurig als een taxatie.

3. Je krijgt er direct een verkoopadvies bij

Wanneer een makelaar bij je langskomt voor een overwaarde check, krijg je direct een verkoopadvies. Makelaars weten als geen ander hoe je je huis het beste verkoopt. Daarom hebben ze altijd ideeën over de inrichting, eventuele renovaties en andere zaken die helpen bij het verkopen van je huis.

4. Vergelijk verschillende makelaars met elkaar

Wil je een overwaarde check aanvragen? Dan is het handig om meerdere makelaars te laten langskomen en deze met elkaar te vergelijken. Zo leer je verschillende verkoopstrategieën kennen. Heb je een goed gevoel bij een makelaar? Dan heb je zijn of haar contactgegevens al in je zak.

5. Maak een goede start met het verkopen van je huis

Een gratis overwaarde scan is vrijblijvend. Je bent de makelaar niets verplicht. Dus denk je na over het verkopen van je huis? Vraag dan alvast een overwaarde check aan om een weloverwogen keuze te maken. Hierna besluit je of je je huis wilt verkopen of toch niet.

Besluit je om het verkooptraject aan te gaan? Dan heb je al veel informatie verzameld en makelaars gesproken. Heb je al een makelaar ontmoet waarmee het klikt? Dan starten jullie samen aan het verkooptraject. Over de overwaarde en de verkoopstrategie hebben jullie het natuurlijk al gehad.

Hoe vraag je de overwaarde check aan?

Je vraagt een overwaarde scan eenvoudig en gratis aan. Vul online het formulier in en ontvang direct meerdere voorstellen inclusief vrijblijvende offerte van makelaars in je inbox. Zo kun je de makelaars ook vergelijken op hun tarief. Zie je een makelaar die geschikt is? Vraag dan een gratis overwaarde check aan.

Je maakt een afspraak met de makelaar en deze komt bij je op bezoek. De makelaar bekijkt het huis, vertelt je over de overwaarde en geeft een persoonlijk verkoopadvies. Zo krijg je de woningwaarde goed in beeld én leer je de makelaar kennen. Dit alles is geheel vrijblijvend en gratis. Je zit dus nooit ergens aan vast.

Veelgestelde vragen in het kort

Wat kan ik allemaal doen met mijn overwaarde?

Je kunt je overwaarde op verschillende manieren gebruiken. Investeer je overwaarde in een nieuwe hypotheek, verbouwing of tweede woning. Je kunt de overwaarde ook direct uitgeven, bijvoorbeeld aan de opleiding van je kinderen.

Hoe kan ik mijn overwaarde verzilveren?

De overwaarde op je huis verzilveren is op meerdere manieren mogelijk. Je verkoopt je huis, vraagt een extra lening of hypotheek aan of je schenkt de overwaarde aan je kinderen.

Waarop moet ik letten bij de verkoop van een huis met overwaarde?

Het verkopen van je huis met overwaarde is vooral voordelig als je een nieuwe woning gaat kopen. Je kunt de overwaarde dan gebruiken voor de financiering. Er zijn hierbij twee belangrijke aandachtspunten: de belasting over de overwaarde en de bijleenregeling.