Een huis kopen is spannend, stressvol en overweldigend. Waar moet je allemaal aan denken? Wat moet je als eerste regelen? Wij helpen je uit de brand met een complete checklist voor het kopen van je huis. Zo weet je precies hoe je succesvol een huis kunt kopen en ga je vol vertrouwen het koopproces in.
1. Hoe hoog is je budget?
Hoeveel geld wil je aan je nieuwe woning besteden? Wat is je maximale hypotheek? Houd je budget in het oog, zodat je weet in welke prijsklasse je moet zoeken.
Bedenk je ook dat er altijd extra kosten bij het kopen van je huis komen kijken, zoals de kosten koper, notariskosten en overdrachtsbelasting. Voor deze kosten kan je bovendien geen hypotheek aanvragen, deze moet je zelf betalen.
Ook na het kopen van je huis ga je tijdelijk meer kosten hebben, zoals aansluitkosten van energiecontracten etc. Houd rekening met je maandelijkse lasten en bedenk hoeveel hypotheek je maandelijks kunt aflossen.
Wil je precies weten hoeveel je mag lenen? Vraag dan een hypotheekadvies aan. Hierbij krijg je een duidelijk advies over hoeveel hypotheek je kunt aanvragen. Zo weet je precies hoe hoog je budget is.
2. Maak een wish-list
Wat is je droomhuis? Waar zie je jezelf in de toekomst wonen, een gezin stichten en oud worden? Schrijf al je wensen op, van een tuin tot meerdere badkamers. Hoeveel slaapkamers moet het huis hebben? En wil je een grote tuin of heb je liever een dakterras?
Geef jezelf de kans om te dromen, later kun je altijd nog prioriteiten stellen. Denk in ieder geval na over de volgende vragen:
- Wat voor soort woning wil je kopen?
- Hoeveel slaapkamers heb je nodig?
- Wil je een nieuwbouwwoning of een oudere woning?
- Wil je een energiezuinig huis?
- Wil je een tuin of een terras?
- Ben je bereid om aan de woning te klussen of moet het huis instapklaar zijn?
Hierna heb je waarschijnlijk een lange lijst van wensen waar je huis aan moet voldoen.
3. Denk na over de locatie
In welke wijk of dorp wil je wonen? Ga eens wandelen door de wijken die je leuk lijken. Welke voorzieningen zijn er? Hoeveel groen is er in de wijk? Is er voldoende parkeergelegenheid?
Als je kinderen hebt, is het goed om te kijken naar scholen en kinderopvang. Bedenk je ook hoe ver je van je familie en vrienden wilt wonen. Vind je het oké om elke keer een uur te rijden naar je schoonouders?
Probeer overal rekening mee te houden in de keuze voor je locatie.
4. Waar liggen je prioriteiten?
Stel prioriteiten. Wat zijn je belangrijkste eisen aan het huis? Misschien is jouw droom een villa met zwembad, maar is je budget niet toereikend. Je droomhuis is dan niet realistisch. Bedenk je dan wat je belangrijkste wensen zijn en waar je nog over kunt nadenken.
5. Een aankoopmakelaar kiezen
De volgende stap is bedenken of je een verkoopmakelaar wilt inschakelen. Dit is niet verplicht, maar het kan heel handig zijn.
Zo is een makelaar meestal sneller op de hoogte van nieuw woningaanbod en kan hij de onderhandelingen leiden. Het scheelt je moeite en tijd om de zoektocht naar een nieuw huis uit handen te geven.
Het inschakelen van een makelaar kost natuurlijk geld, hoewel een goede makelaar zijn kosten ruimschoots terugverdient. De makelaarskosten hangen af van het type vergoeding dat jullie afspreken. Vaak vraagt de aankoopmakelaar een percentage van de koopsom.
Hoe kies je nu een voordelige én goede makelaar? Bij ons vergelijk je eenvoudig meerdere aankoopmakelaars uit jouw regio. Vul hiervoor ons formulier voor aankoopmakelaars vergelijken in en ontvang direct meerdere voorstellen op maat voor jou.
6. Op zoek naar je ideale woning
Heb je de hele voorbereiding doorlopen? Weet je precies wat je wilt? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar je ideale woning.
Bekijk het woningaanbod op verschillende websites, zoals Funda, of laat je adviseren door je verkoopmakelaar. Maak afspraken om de woningen in het echt te bekijken, zodat je een goed beeld krijgt van het huis.
7. Bezichtig de woning meerdere keren
Ga verschillende huizen bezichtigen. Bij populaire huizen is er vaak een kijkavond of kijkdag waarop meerdere mensen het huis bezichtigen. Het fijnste is natuurlijk als je een individuele afspraak kunt maken.
Blijf net zo lang huizen bezichtigen tot je het WOW-gevoel hebt. Bekijk je favoriete huis altijd een tweede keer. Bij een tweede bezichtiging let je namelijk op andere dingen. Stel vragen over de staat van het huis en waarom het verkocht wordt.
8. Breng een bod uit
Nu komt het spannendste gedeelte: je gaat bieden op je droomhuis. Je wilt natuurlijk niet te hoog, maar ook niet te laag bieden. Hiervoor kun je een aankoopmakelaar om advies vragen.
Breng je eerste bod altijd uit onder voorbehoud. Dit betekent dat je de financiering nog rond moet krijgen. Hierna starten de onderhandelingen met de verkopende partij.
9. Voorlopig koopcontract tekenen
Is je bod geaccepteerd? Dan ben je natuurlijk superblij! Nu ga je het voorlopig koopcontract tekenen. Na het tekenen van het koopcontract heb je drie dagen bedenktijd, waarin je nog mag afzien van de koop. Denk daarom goed na over het tekenen van dit contract.
In het koopcontract kunnen verschillende ontbindende voorwaarden opgenomen worden, zoals:
- Onder voorbehoud van financiering. Dit is vooral handig als je nog geen hypotheek geregeld hebt.
- Onder voorbehoud van een bouwtechnische keuring. Hiermee kun je bij verborgen gebreken van de aankoop afzien.
10. Bouwtechnische keuring laten uitvoeren
Allereerst willen we duidelijk maken dat een bouwtechnische keuring niet verplicht is. Maar bij de aankoop van een oud huis is dit altijd slim. Zeker als je het idee hebt dat er veel achterstallig onderhoud is. Ook verborgen gebreken komen op deze manier aan het licht.
Op basis van de bouwtechnische keuring kan je over een lagere prijs onderhandelen. Een bouwtechnische keuring is altijd onafhankelijk.
Een expert komt langs om de bouwkundige staat van de woning te keuren. Hierbij krijg je een overzicht van de kosten die je gaat hebben om het huis in de goede staat te brengen. Zo weet je hoe het er écht voorstaat met de woning.
11. Taxatie en hypotheek
Ga je een hypotheek aanvragen? Dan wil je bank altijd weten wat het huis precies waard is. Hiervoor moet je een onafhankelijke taxatie laten uitvoeren.
Waarom is dit nodig? Wettelijk gezien is bepaald dat je maximaal 100 procent van de marktwaarde van je huis mag financieren met een hypotheek. Heb je te veel overboden? Dan moet je dat gedeelte zelf bijleggen.
12. Naar de notaris
Heb je de hypotheek geregeld? Is alles rond? Dan moet je vaak nog even wachten tot de grote dag.
Samen met de verkoper ga je naar de notaris, waar je het officiële contract ondertekent. Als je een hypotheek hebt afgesloten, onderteken je ook deze akte. Nu volgt de sleuteloverdracht en ben je de nieuwe eigenaar van je droomhuis!
3 tips voor het kopen van een huis
- Weet wat je wilt. Bedenk van tevoren goed wat je wensen zijn en hou je hieraan vast tijdens het koopproces.
- Bekijk het huis meerdere malen en neem hiervoor de tijd.
- Schakel een aankoopmakelaar in. Deze is dagelijks bezig met het kopen van huizen en ziet daardoor niets over het hoofd.